28.07.2020, 21:33

Торкнеться кожного: в Україні збираються кардинально змінити модель нарахування пенсій

Марина Началова | Всі новини автора
пенсии

Українці, яким ще далеко до пенсійного віку, мають шанс після виходу на заслужений відпочинок отримувати відразу дві пенсії. Заради цього невеликий відсоток від зарплати буде відкладатися на особистий рахунок.

Обов'язкова накопичувальна пенсійна система може бути запущена в Україні вже в наступному році, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

У найближчі місяці Верховна Рада і Кабмін повинні домовитися щодо функціонування нової пенсійної системи. Поки що точки зору парламенту і уряду дещо розходяться.

Що пропонують в Кабміні:

  • додатковий внесок платити не доведеться - 2% будуть забирати з ЄСВ і ще 2% з прибуткового податку;
  • отримати накопичену суму можна буде відразу (за підрахунками уряду, якби така система існувала вже зараз, пенсіонери могли б розраховувати на накопичення в 1 мільйон гривень);
  • громадяни старше 50 років не братимуть участь в накопичувальній пенсійній системі.

Що пропонують в Раді:

  • доведеться сплачувати додатковий внесок, який з роками буде зростати з 3% до 7%;
  • внесок буде розділений між співробітником і роботодавцем;
  • з 2023 по 2030 р. будуть платити по 3% з зарплати, з 2030 - 4%, з 2040 - 6%, з 2050 - 7% на місяць.

Згідно з парламентським проектом, в перші 3 роки навантаження на зарплату виросте на 3%. Компенсувати податкове навантаження можна буде, скасувавши військовий збір в 1,5%, якщо на той час військовий конфлікт завершиться.

Як заявив в коментарі "Обозревателю" екс-міністр соціальної політики Андрій Рева, накопичувальна система - не панацея. Фактично людям доведеться відкладати відразу в два джерела і отримувати виплати з них же, але через 15-20 років. За словами Реви, це не поліпшить становище нинішніх пенсіонерів, хоча, на думку екс-міністра, потрібно починати саме з них.

"З вашої зарплати повинні будуть зняти додаткові гроші і відправити до недержавного Пенсійного фонду. Він повинен буде купити акції якихось підприємств і отримати гарантований дохід вище інфляції. Таким чином, за 20 років йде накопичення і потім вам почнуть платити додаткову пенсію", - пояснив Рева.

Читайте ще: Виплати по субсидіях отримали не всі: як перевірити себе в списках і за що можуть реально відібрати допомогу

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новин: