03.08.2020, 13:01

В Україні запрацював ринок газу: що змінилося для населення

Украина, цена на газ

В Україні запрацював ринок газу для населення. З 1 серпня держава більше не регулює ціни на газ. Споживачів після запуску ринку очікують принципові зміни.

В Україні запрацював ринок газу для населення. Відтепер ціни на газ буде формувати ринок, повідомляє Час Пік.

З 1 серпня споживач може вільно змінювати постачальника газу та шукати компанію, яка запропонує кращу ціну на сервіс.

Регулятор істотно спростив процедуру переходу від одного постачальника до іншого.

Для зміни постачальника побутовому споживачеві необхідно буде направити новому постачальнику заяву-приєднання до умов договору. У той же час надання підтвердження з боку чинного постачальника природного газу в процесі зміни не потрібно.

У новому рішенні регулятора були усунені такі вимоги для зміни постачальника, як отримання письмової довідки про відсутність заборгованості, складання акту звірки розрахунків та висновок графіка погашення заборгованості перед постачальником. Разом з тим споживач повинен самостійно заявити, що не має боргів за газ.

З 1 серпня зміна торкнеться ціни на газ, яка відтепер буде ринковою.

В Україні в останні роки існували дві ціни на газ. Ринкова ціна діяла для промисловості, вона залежить від котирувань на європейських хабах та встановлюється щомісяця.

Для населення діяв механізм PSO. Спочатку ціна фіксувалася на одному рівні на певний період, а згодом вартість почали визначати за формулою (вартість газу на європейському хабі + доставка в Україну). Цим займався "Нафтогаз", який оприлюднив ціну 22 числа кожного місяця.

Тепер ціни на газ як для промисловості, так і для населення будуть прирівняні до європейських, і в залежності від ситуації на ринку ціна блакитного палива може значно зростати або знижуватися.

Що буде з цінами до наступного опалювального сезону - прогнозувати складно, оскільки це залежить від багатьох факторів.

На думку президента асоціації "Газові трейдери України" Андрія Мізовця, якщо не буде серйозних валютних стрибків, то ціни для кінцевого споживача в зимовий період не перевищуватимуть 6-7 тис. грн за тисячу кубів.

"При нормальному розвитку подій ціна взагалі може бути до 5 тисяч гривень, але разом з ризиками може досягати 6-7 тисяч гривень", - сказав Мізовец.

Що стосується боротьби з неплатниками, то на думку директора ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максима Рабиновича, необхідно змінювати практику роботи з заборгованістю клієнтів.

"Зараз найпоширеніша практика боротьби з неплатниками - відключення від послуги. Це неправильно. Є більш дієві та цивілізовані інструменти: судова практика, збільшення розміру пені і штрафів, відмова в деяких держпослуг, обмеження в питаннях перетину кордону і т.д.", - зазначив Рабинович.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" оприлюднив умови продажу газу для поставок населенню

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>