19.11.2020, 07:33

В Україні посилили умови отримання соцпенсії: які "сюрпризи" чекають українців у 2021 році

В Украине ужесточили условия получения соцпенсии

В Україні з січня 2021 року змінюються умови отримання соцвиплат при нестачі пенсійного стажу. До кінця 2020 року 60-річні українці, які не заробили необхідний стаж, можуть отримати спеціальну соцвиплату. Проте вже з наступного року соцпенсії призначати не будуть.

Українці без стажу з січня 2021 року не зможуть отримувати спеціальну соціальну виплату. Про це йдеться в ]]>постанові]]> уряду №1098, яку прийняли ще в 2017 році спільно з пенсійною реформою, для створення перехідного, більш м'якого періоду впровадження нових правил, повідомляє Час Пік.

C січня 2021 року в Україні поміняють умови соціальних виплат. Так, якщо українцям пенсійного віку не вистачає стажу і якщо вони не відповідають новим умовам, то не зможуть отримати спеціальну соціальну виплату.

Хто отримує соціальну пенсію

Згідно із законодавством, соціальну пенсію мають право отримати ті, кому не вистачає стажу. 

У 2020 році за законом, щоб вийти на пенсію в 60 років в 2020 році, потрібно мати не менше 27 років стажу. Якщо є від 17 до 27 років стажу - доведеться працювати до 63 років, а від 15 до 17 років - до 65 років. 

Якщо є менше 15 років стажу, то можна отримувати соціальну виплату. Але з січня 2021 року такі громадяни можуть залишитися без виплат.

Розмір соціальної пенсії

Соціальна пенсія на даний момент становить 1712 грн і призначена для того, щоб компенсувати різницю між доходами, які є, і прожитковим мінімумом для непрацездатних. 

Якщо бюджет вашої родини не покриває цю суму, то різницю компенсує держава.

Якщо ж взагалі немає заробітку, то держава буде виплачувати повний прожитковий мінімум.

Однак навіть якщо ви відповідаєте перерахованим умовам, але у вас є другий автомобіль (мотоцикл), і якщо площа житла перевищує 21 квадрат на людину плюс 10,5 квадратів на сім'ю, гроші платити не будуть.

Читайте новини за темою:

"Як вижити пенсіонерам?": розрахунки показали, на що вистачає мінімальної пенсії в Україні

В Україні з 1 грудня перерахують пенсії та соцдопомогу: кому і на скільки збільшать виплати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк