03.12.2020, 12:48

В Україні прийнято закон "Про внутрішній водний транспорт"

В Украине принят закон "О внутреннем водном транспорте"

Верховна Рада України 3 грудня прийняла в другому читанні законопроект 1182-1-д "Про внутрішній водний транспорт". Відповідне рішення підтримали 276 депутатів. Закон набуде чинності 1 січня 2022 року.

Як повідомляє Міністерство інфраструктури України, цей Закон дає старт реформі річкових перевезень в Україні, перетворюючи річку Дніпро в потужну транспортну артерію, передає Час Пік.

В Украине принят закон "О внутреннем водном транспорте"

"Закон "Про внутрішній водний транспорт" прийнято! А це означає, що реформі річкових перевезень бути. Завдяки реалізації цього закону ми зможемо відродити найбільш дешевий та екологічний спосіб доставки вантажів – річкові перевезення та створити ефективну річкову логістику. Це, у свою чергу, дозволить збільшити вантажопотік до 30 млн тонн на рік та економічним ефектом для держави до 13-16 млрд грн щороку", - повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За словами міністра, законопроект 1182-1-д дозволить використовувати потужності Дніпра не на 10%, як зараз, а на повну. Також законопроект передбачає створення Державного фонду розвитку внутрішніх водних шляхів. Фонд забезпечить належний технічний стан судноплавних шлюзів на Дніпрі та збільшить пропускну спроможність річки.

Прийняття закону сприятиме:

- стимулюванню суднобудування та відновленню українських підприємств;

- лібералізації ринку, допускаючи судна під іноземним прапором, що стимулюватиме міжнародну торгівлю;

- проведенню дерегуляції галузі шляхом запровадження безкоштовного проходження шлюзів та часткового звільнення суден внутрішнього плавання від зборів у морських портах;

- спрощенню адміністративних процедур при реєстрації суден та видачі кваліфікаційних документів тощо.

Читайте також: Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху: кого торкнуться нововведення в ПДР

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк