12.01.2021, 18:42

Міненерго запропонувало спосіб знизити ціну газу майже вдвічі: чи підтримає ідею Кабмін і що про це думають українці

Ольга Романец | Всі новини автора
цена на газ

Після всеукраїнської акції протесту, яка пройшла в більшості міст України, влада, мабуть, вирішила прислухатися до стурбованих громадян і запропонувала з 1 лютого обмежити ціну на газ для "вразливих" споживачів. Питання поки знаходиться на стадії обговорення.

У чому суть

З 1 лютого 2021 року Міненерго пропонує обмежити вартість газу і розраховувати її за формулою "ціна на європейських хабах мінус транспортування в Україну" з додаванням граничної націнки постачальника.

Про це у своєму ]]>Facebook ]]>написав виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко, передає Час Пік.

Так, за пропозицією Міненерго, "Укргазвидобування" продаватиме постачальникам газ за ціною "хаб мінус". Ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді. На думку Вітренко, це створить умови для конкуренції серед постачальників, щоб вони могли пропонувати клієнтам меншу націнку до ціни "хаб мінус".

"За нашими розрахунками йдеться про рівень ціни 5356 грн, тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна в січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%", - зазначив він.

Споживач, у свою чергу, зможе вільно вибирати постачальника. Якщо споживач не є "вразливим", йому будуть доступні контракти не тільки з фіксованою річною ціною.

Зазначимо, згідно зі ст. 16 Закону "Про ринок природного газу" вразливі споживачі - це ті, хто має право на субсидію для відшкодування витрат за спожитий природний газ та іншу адресну допомогу, що надається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, в.о. глави Міненергго ще збирається пояснити МВФ, що це не "відкат назад" - до регулювання цін, а мова в даному випадку йде "про адекватні ринкові заходи":

"Нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що мова йде якраз про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад; бажано ще й залучити міжнародних партнерів для спільного тиску на "Газпром" та ін.", - написав Вітренко.

Наразі пропозиція Міністерства енергетики знаходиться на стадії обговорення.

Оскільки це питання активно обговорюється у суспільстві, мушу внести ясність щодо позиції Міністерства енергетики щодо...

Опубликовано ]]>Юрій Вітренко - Yuriy Vitrenko]]> ]]>Понедельник, 11 января 2021 г.]]>

Що кажуть експерти?

На прес-конференції в інформаційному агентстві ГолосUA експерт з питань енергетики Валентин Землянський зазначив, що зростання цін на газ може продовжитися і в лютому.

"По газу в кращому випадку в лютому ми будемо мати ту ж ціну, що і сьогодні. У гіршому - ціни підуть вгору, тому що Європа зростає, погода холодна, нас чекає різке похолодання, в Європі теж сніг і морози, обсяги споживання газу ростуть, ціни відповідно теж ростуть", - зазначив Валентин Землянський.

Однак директор ДК "Нафтогаз України" Максим Рабінович заявив, що українцям не варто переживати про підвищення тарифів. "Згладити" коливання планується за рахунок закупленого газу, яке зберігається в українських газосховищах.

Що про це думають "можновладці"?

Тарас Батенко, український політик та голова політичної партії "Українське об'єднання патріотів" разом зі своїми колегами підготував проєкт постанови до Кабінету Міністрів України, яким вимагає уряд переглянути у бік зменшення тарифи на розподіл газу, а також повернення пільгового тарифу на електроенергію для побутових споживачів.

"На виконання цих справедливих вимог парламенту та українського суспільства уряд має лічені дні!", - зазначив Батенко.

Тим часом прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв прийняти низку управлінських рішень, які сприятимуть встановленню справедливих цін на газ. Цілком ймовірно, що їх можуть прийняти вже 13 січня на черговому засіданні Кабміну.

Разом з колегами-парламентарями підготували проект постанови до Кабінету міністрів України, яка покликана припинити...

Опубликовано ]]>Тарасом Батенко]]> ]]>Вторник, 12 января 2021 г.]]>

Як реагують українці?

Виходячи з коментарів, залишених під постом Юрія Вітренка, українці не особливо то й вірять у вирішення даного питання.

комментарии

комментарии

Тим часом не припиняються дискусії з приводу оплати транспортування газу. Українці вважають, що нарахування оплати за дану послугу є незаконним і неприпустимим, а також непосильним для оплати, тим більше в умовах карантину.

У зв'язку з цим на офіційному інтернет-представництві президента України з'явилася петиція "]]>Скасування оплати за транспортування газу]]>", яка набрала вже 4713 голосів з 25000 необхідних.

Що з цього вийде - поки не відомо. Залишається вірити, що дане питання не закінчиться одними обговореннями.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк