11.01.2021, 19:00

Україну сколихнули "тарифні" протести: як відреагували влада і громадськість

Ольга Ранська | Все новости автора
тарифные протесты

Початок 2021 року ознаменувався підвищенням тарифів практично на всі комунальні послуги. Терпіння українців сягнуло межі, і люди почали виходити на протести.

Акції протесту проти високих комунальних тарифів масово почалися в неділю, 10 січня. Сьогодні в ряді регіонів мітинги тривають, передає Час Пік.

Де сьогодні проходять "тарифні бунти"

У ряді регіонів як вчора, так і сьогодні люди збиралися біля будівель місцевих адміністрацій і перекривали дороги, вимагаючи зниження тарифів на комуналку.

Так, поліція Чернівецької області повідомила, що сьогодні на Буковині проходило 3 акції протесту. Мітинг зібрався біля Чернівецької міськради, також жителі низки сіл перекривали дороги, безперервно рухаючись по пішохідних переходах і тим самим блокуючи рух транспорту.

У Полтаві біля облдержадміністрації сьогодні зібралося близько 200 чоловік, які вимагали скасувати нові тарифи на газ і його транспортування, а також повернути пільговий тариф на електроенергію. Протестувальники намагалися прорватися в кабінет голови ОДА Олега Синєгубова, але їх не пустили правоохоронці. Після цього люди перекрили рух транспорту біля СБУ.

Жителі Львова влаштували акцію під будівлею Львівоблгазу, вимагаючи знизити ціни на газ. За даними ЗМІ, представник Львівоблгазу вийшов і поспілкувався з учасниками протесту, але не надав чіткої інформації щодо врегулювання ситуації.

Мітинг також проходив під будівлею АТ "Івано-Франківськгаз", проте до керівництва підприємства людей не пустили. На акції висловлювалися думки, що потрібно діяти радикальніше і перекривати дороги.

В Одесі сьогодні вранці десятки людей зібралися біля міської ради. Від імені Одеської обласної асоціації роботодавців Півдня України учасники акції вимагали від мерії повернути в комунальну власність міські комунікації - водопровід, каналізацію, газопровід та електромережі і знизити тарифи.

Акції протесту сьогодні також проходили в Сумах, Вінниці, Херсоні, Кропивницькому, Краматорську та інших містах.

Влада України відреагувала на народне обурення

Сьогодні в Офісі Президента відбулася енергетична нарада, на якій Володимир Зеленський поставив уряду завдання терміново вирішити питання з тарифами на газ для населення.

"Тарифи на газ для населення повинні бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку в силу погодних умов та інших причин, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян", - заявив Зеленський.

Також глава пропрезидентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що готується антикризовий план для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів.

"Якщо потрібні будуть швидкі рішення - ми готові їх приймати в будь-який час. Зараз ми повинні розібратися з тим, що сталося, наскільки обгрунтовано підвищення і як в цій ситуації захистити людей", - заявив Арахамія.

Згодом прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про два напрацьовані підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

"Тарифні бунти" обговорюють в соцмережах

Поки керівництво країни "думає", як полегшити життя українцям, в мережі не припиняються дискусії з приводу зростання тарифів на комуналку і хто в цьому винен.

Користувачі соцмереж звинувачують в тому, що відбувається, не тільки владу, а й своїх співвітчизників, які цю владу обрали.

Дехто налаштовані скептично з приводу протестів у регіонах і заявляють, що мітинги треба проводити в Києві. 

З'являються в мережі й жорсткі фотожаби на злободенну тему. Так, на думку автора картинки, ставляться до ситуації у владних колах:

У мережі набирає популярність відео, на якому учасниця одного з "тарифних" мітингів каже, що голосувала за Зеленського, а зараз, м'яко кажучи, розчарувалася в ньому. Жінка повірила в обіцянки кращого життя, а тепер, за її зізнанням, ледве зводить кінці з кінцями.

А що обіцяли українцям рік тому?

Окреме обурення в українців викликав той факт, що ще рік тому Зеленський обіцяв наполовину зменшити тарифи на тепло.

"Знайшли цікаве рішення, яке дозволить наступної зими зменшити тарифи на тепло майже наполовину. Це буде окрема програма, ми готуємо інформацію, етапи, що буде зроблено, які кошти будуть виділені. Це точно буде не за ваші кошти", - заявляв Зеленський у грудні 2019 року.

Але обіцянки так і залишилися обіцянками...

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик