19.07.2021, 17:58

В Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату до 7700 гривень, але не одразу: які етапи заплановані

Марина Началова | Всі новини автора
минимальная зарплата

Українське інфополе сколихнула новина про підвищення мінімальної зарплати майже до 7700 гривень. Але коли саме українських працівників так ощасливлять?

Час Пік розібрався, які етапи підвищення мінімалки заплановані на найближчі роки.

Чи буде підвищення мінімалки у 2022 році?

Днями ЗМІ поширили новину про те, що підвищення мінімальної зарплати до 7700 гривень заплановано на 2022 рік. Джерелом цієї інформації стала заява міністра фінансів Сергія Марченка в ефірі "24 каналу".

Темою розмови була Бюджетна декларація на 2022-2024 роки, яку підтримала Верховна Рада. Марченко прокоментував деякі пункти Бюджетної декларації, зокрема, плани щодо підвищення мінімальної зарплати.

На запитання ведучої "Зростання зарплат і збільшення прожиткового мінімуму - про які суми йдеться?" Марченко відповів буквально наступне:

"Ми зараз розраховуємо, що в наступному році ми збільшимо до 7700, і далі в нас буде зростання інфляції +2%, і ми досить помірно закладаємо зростання соціальних показників".

Ця цитата на відео з 6:30 хвилини:

Міністр щось наплутав?

Справа в тому, що в самій Бюджетній декларації вказано дещо інший графік підвищення мінімальної зарплати в Україні. Згідно з ]]>документом]]>, мінімалка повинна підвищитися майже до 7700 гривень тільки в 2024 році, а у 2022-му можна розраховувати на підвищення лише до 6700 гривень.

Про етапи підвищення мінімальної зарплати сьогодні офіційно ]]>повідомила ]]>прес-служба Міністерства фінансів.

У Мінфіні уточнили, що з урахуванням макроекономічного прогнозу, який закладено в основу Бюджетної декларації, мінімальна заробітна плата, яка зараз становить 6000 гривень, буде збільшуватися:

  • з 01.12.2021 - до 6500 грн
  • з 01.10.2022 - до 6700 грн
  • з 01.01.2023 - до 7176 грн
  • з 01.01.2024 - до 7665 грн

Таким чином, у 2024 році мінімалка в порівнянні з нинішнім роком зросте на 1665 гривень і складе 7665 гривень.

Експерт вважає, що плани уряду занадто амбітні

Експерти в галузі економіки налаштовані не так оптимістично, як український уряд. Так, інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначає, що передумов для того, щоб мінімальна зарплата збільшувалася такими темпами, "немає взагалі".

"Не можна просто так за кілька років збільшити мінімальну зарплату вдвічі, при тому що особливих змін в економіці за цей час не відбувається. Це просто популізм", - сказав Фурса.

За його словами, немає проблем у тому, щоб надрукувати грошей і всім роздати, але це завжди погано закінчується. Для зростання зарплат, пенсій, потрібно спочатку створити умови, збільшити інвестиції, які дадуть зростання економіки, а зростання економіки дасть можливість розподіляти більше грошей, в тому числі збільшувати мінімальну зарплату.

"Не можна ставити віз попереду коня і збільшувати мінімальну зарплату, сподіваючись, що це призведе до зростання економіки, так це не працює", - заявив Фурса.

Експерт визнав, що мінімалка в українців фактично збільшиться, і особливо це порадує бюджетників, але це також спричинить зростання цін і прискорить інфляцію.

Раніше повідомлялося, що в Україні проведуть масову перевірку одержувачів субсидій: інспектори ходитимуть по домівках.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк