02.08.2021, 14:57

Українці можуть втратити свої земельні ділянки: пояснення Мін'юсту

земельный участок

В Україні власники земельних ділянок або паїв, які не оформлять на них право власності, можуть їх втратити. Кожній ділянці повинно бути присвоєно кадастровий номер.

Якщо до 1 січня 2025 року власник земельного паю або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від отримання земельної ділянки. Про це повідомили в Міністерстві юстиції, передає Час Пік.

У Мін'юсті зазначили, що отримання кадастрового номера земельної ділянки - необхідна умова для реєстрації права власності. Без кадастрового номера неможливо ні продати землю, ні юридично правильно оформити договір оренди.

Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності.

Для присвоєння кадастрового номера необхідно звернутися до Держгеокадастру та передати на розгляд пакет документів.

Як отримати кадастровий номер: 

  • подати до Держгеокадастру заяву (у паперовій або електронній формі) про державну реєстрацію земельної ділянки встановленої форми;
  • оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
  • документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

"Державний кадастровий реєстратор протягом 1-4 днів з дня реєстрації заяви здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку", - повідомили ув Мін'юсті.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк