30.08.2021, 13:54

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про нейтралізацію загроз в енергетиці

Указ

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони України "Про заходи щодо нейтралізації загроз в енергетичній сфері" від 30 липня 2021 року.

Відповідний указ № 452/2021]]> опубліковано]]> на сайті президента. Цей указ набирає чинності з дня його опублікування, повідомляє Час Пік.

Кабміну доручалося розробити низку законодавчих ініціатив, серед яких:

  • законопроєкт про заміну "зеленого" тарифу;
  • законопроєкт про створення енергетичної біржі для продажу електроенергії за двосторонніми аукціонами;
  • законопроєкт про корпоратизацію "Енергоатому";
  • законопроєкт про передачу боргів облгазів.

Також в Раді нацбезпеки наполягали на розробці плану встановлення справедливої вартості електроенергії для побутових споживачів і переході від товарного до фінансового механізму ПСО. Також пропонувалося запровадити покарання за безоплатне споживання електрики і несвоєчасні розрахунки між учасниками ринку електроенергії.

До 31 грудня 2021 року Фонд держмайна, Антимонопольний комітет та НКРЕКП мають забезпечити проведення в установленому порядку позапланових перевірок діяльності суб'єктів господарювання у сфері розподілу природного газу в частині належного зберігання об'єктів газорозподільних систем державної форми власності. 

Крім того, до кінця 2021 року Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку та Нацбанк мають затвердити Концепцію впровадження та розвитку ринку "зелених" облігацій та затвердити план заходів щодо її реалізації.

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки та оборони України, введеного в дію цього Указу, покладено на Секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк