05.09.2021, 11:21

Підвищення пенсій: У 2022 році українців чекає п'ять етапів збільшення виплат

Украина, пенсии

В Україні у 2022 році планують провести п'ять етапів підвищення пенсій. Передбачається, що перерахунок торкнеться практично всіх вразливих категорій населення.

Міністерство соціальної політики під час підготовки держбюджету на 2022 рік має намір ініціювати серію підвищень пенсійних виплат. Про це ]]>йдеться]]> в заяві прес-служби Мінсоцполітики, повідомляє Час Пік.

У Міністерстві припускають, що їхні пропозиції дозволять охопити програмою підвищення пенсій всі вразливі категорії населення.

У календарі підвищення пенсій на 2022 рік пропонується передбачити наступні пункти:

  • підвищення з 1 січня пенсій особам з інвалідністю з числа ліквідаторів Чорнобильської катастрофи;
  • індексацію з 1 березня пенсій для майже 10 млн пенсіонерів та компенсаційних виплат для пенсіонерів віком старше 75 років;
  • перерахунок з 1 липня і з 1 грудня пенсійних виплат у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • перерахунок з 1 жовтня мінімальної пенсії за віком у зв’язку із прогнозованим підвищенням мінімальної заробітної плати.

Також на 2022 рік Мінсоцполітики пропонує включити до ініційованої Президентом програми щомісячних доплат літнім громадянам пенсіонерів віком від 70 до 75 років, що дозволить підвищити доходи додатково 1,5 мільйонам пенсіонерів.

Комплексна програма підвищення пенсій фокусується, в першу чергу, на підвищенні найнижчих пенсій.

"На початку 2020 року людей, які отримують найнижчі пенсії, менше 2000 гривень, було 4 мільйони. На сьогодні ми підняли пенсії понад цю межу для 2,3 мільйонів людей і очікуємо, що з середини 2022 року пенсії для всіх пенсіонерів складатимуть понад 2 000 грн", - зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк