08.09.2021, 07:51

В Україні офіційно зареєстровано перші колекторські компанії

первые коллекторские компании

У Національному банку України пройшли процедуру реєстрації перші компанії, які мають право займатися колекторською діяльністю.

Національний банк України зареєстрував п'ять колекторських компаній. Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг прийняв на засіданні 3 вересня 2021 року. Про це]]> повідомляється]]> на сайті НБУ, передає Час Пік.

Перші юридичні особи, які пройшли процедуру реєстрації в Нацбанку України та набули статусу колекторських компаній:

  • ТОВ "Компанія Аксилиум"
  • ТОВ "Инфидис"
  • ТОВ "Фінтех-Колект"
  • ТОВ "Служба виконання стягнення"
  • ТОВ "Українське колекторське агентство"

У Нацбанку зазначили, що тільки компанії, внесені до реєстру, матимуть право надавати послуги з врегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Нагадаємо, 12 квітня президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості". Документ покликаний захистити боржників від дій недобросовісних колекторів.

Відповідно до закону, при роботі з боржником, колекторам заборонено прямо погрожувати, шантажувати, вводити в оману, дзвонити вночі або приховувати номер. Колектор буде зобов'язаний називати своє ім'я, назву компанії, підставу дзвінка та розмір боргу. 

Також закон забороняє збирати та обробляти наступну персональну інформацію: про графік роботи, місця відпочинку, інформацію з соцмереж, особисті фотографії тощо.

Довідка: Інформація про зареєстровані колекторські компанії розміщена на сторінках офіційного інтернет-представництва Національного банку. Доступ до неї є цілодобовим та безкоштовним. Завдяки інформації з реєстру кредитодавці та споживачі фінансових послуг завжди зможуть перевірити відомості про колекторську компанію.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк