20.11.2021, 11:55

В Україні водіїв можуть змусити платити новий "податок на розкіш": кому не пощастить

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні вже у 2022 році багатьох автомобілістів можуть змусити платити новий податок. Це пов'язано з тим, що порогова вартість авто, що підпадає під оподаткування, буде знижена.

В Україні водії щорічно платять податки на автомобілі, вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (2,2 млн грн). Вже з наступного року список марок автомобілів, за які доведеться щорічно платити податок, може істотно збільшитися, повідомляє Час Пік.

Такі норми можуть стати реальністю, якщо депутати проголосують у другому читанні ]]>законопроєкт ]]>№5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", який набрав мінімально необхідні 226 голосів у першому читанні. 

Розробкою закону займався Кабінет міністрів України.

Для деяких водіїв цей податок не є новим. Він добре відомий як "податок на розкіш". Його платять власники автомобілів вартістю понад 2,2 млн гривень. 

За новими правилами депутати пропонують стягувати "податок на розкіш" з власників автомобілів середньої цінової категорії. 

Якщо депутати схвалять законопроект, то новий "податок на розкіш" доведеться платити всім водіям, у яких є автомобілі вартістю від 1,2 млн гривень у віці до 5 років - власникам автомобілів середнього класу, а також більшості кросоверів та всіх автомобілів преміум-класу. 

Що стосується самої суми податку, то вона становитиме 25 тис. гривень за кожен такий автомобіль. Однак, у разі прострочення сплати від 60 до 90 днів, сума податку буде збільшуватися на 10% до суми штрафу. Якщо не вписатися і в цей термін, то розмір обов'язкової виплати збільшиться на 20%. Крім цього, транспортний засіб може бути вилучено як заставне майно.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк