23.11.2021, 11:21

В Україні хочуть зробити платними одноразові пластикові пакети: ціни

пластиковые пакеты / Иллюстративное фото, открытый источник

Кабінет міністрів України пропонує з 10 грудня 2021 року встановити обов'язкову плату за використання одноразових пластикових пакетів, які зараз безкоштовно доступні в торгових залах супермаркетів.

Норми прописано в ]]>проєкті ]]>постанови, яка знаходиться в стадії розгляду. Голосування було заплановано на 17 листопада, але його відклали на 24 листопада, повідомляє Час Пік.

Уряд хоче офіційно встановити мінімальні ціни на пластикові пакети, які в більшості магазинів покупці можуть брати безкоштовно.

Якщо Кабмін на засіданні 24 листопада підтримає постанову, буде встановлено наступні ціни на одноразові пластикові пакети:

  • без ручок та бічних складок - (в рулонах) - 2 грн за 1 шт;
  • без ручок з бічними складками або з ручками, але без бічних складок - 2,50 грн за 1 шт;
  • з ручками та бічними складками - 3 грн за 1 шт.

Ціни стосуватимуться всіх пакетів у формі рукава, з дном, відкритою горловиною та зі стінками товщиною більше 50 мікрометрів.

Нагадаємо, у червні 2021 року Верховна Рада прийняла закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Вже з 1 січня 2022 року в Україні почне діяти заборона на використання пластикових пакетів в магазинах.

Ця заборона не стосується біорозкладаних пластикових пакетів, а також надтонких пакетів, призначених для упаковки свіжої риби та м'яса, сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Їх заборона планується після 2023 року.

У перспективі українці повністю повинні перейти на сумки, паперові та біорозкладані пакети.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк