05.12.2021, 11:33

Тариф на доставку газу підвищать: скільки доведеться платити

цена на газ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг опублікувала нові ціни на послугу доставки газу. 

В Україні до кінця 2021 року мають затвердити нові тарифи на розподіл газу. Рішення прийняла НКРЭКУ. Тарифи поки знаходяться на стадії обговорення, повідомляє Час Пік.

Нагадаємо, інформацію про проєкти тарифів та їх обґрунтування оператори газорозподільних систем (ГРС) почали публікувати на своїх сайтах в середині жовтня. Згідно з розрахунками цін на 2022 рік, вартість транспортування газу планували підняти в 2-4 рази в залежності від регіону.

Свої розцінки на доставку "блакитного палива" підняли близько 30 облгазів. В середньому облгази хочуть підняти тарифи на розподіл газу з 1,44 до 4,14 грн/куб.16 операторів ГРС хочуть підняти тариф на 100%, ще 15 операторів – на 200%.

Найбільше, згідно з розрахунками, тарифи хочуть підняти:

  • "Уманьгаз" - на 400% (до 8,91 грн/куб);
  • "Луганськгаз" - на 443% (до 8,41 грн/куб);
  • "Одесагаз" - на 438% (до 4,52 грн/куб);
  • "Харківгаз" - на 300% (до 5,37 грн/куб).

У НКРЕКП зазначили, що наміри окремих облгазів суттєво підвищити тарифи на розподіл природного газу не означають, що такі плани можуть бути реалізовані. 

"У проєктах розрахунків, які публікуються операторами газорозподільчих мереж (облгазів) на своїх офіційних сайтах в жовтні цього року, пропонується зростання тарифів на розподіл природного газу на 2022 рік від 61% (ВАТ "Кіровоградгаз") до 443% (АТ "Луганськгаз"). Оператори пояснюють такі проекти розрахунків здебільшого різким зростанням ринкової ціни природного газу.

Проте, НКРЕКП затверджує не бажані тарифи і не наміри окремих компаній, а виключно економічно обґрунтовані тарифи, які відповідають інтересам усіх учасників ринку природного газу, а головне – інтересам споживачів", - зазначили в НКРЕКП.

Опубліковані ціни за розподіл та доставку газу вже були проаналізовані регулятором на предмет економічної доцільності. Початкові запити деяких облгазів нових розцінок були завищеними, й часом в 4-5 разів перевищували актуальний тариф.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг днями опублікувала нові ціни на послугу доставки газу низки регіональних постачальників. Оприлюднені тарифи отримали лише попереднє схвалення НКРЕКП.

Найвищу ціну за доставку та розподіл палива встановили:

  • "Чернівцігаз" - 2,14 грн за 1 куб. м,
  • "Лубнигаз", "Харківгаз", "Тисменицягаз", "Закарпатгаз", "Гадячгаз" - 1,99 грн за 1 куб. м, 
  • "Уманьгаз" - 1,95 грн за 1 куб. м,
  • "Івано-Франківськгаз" - 1,86 грн за 1 куб. м,
  • "Мелітопольгаз" - 1,84 грн за 1 куб. м.

Менше 1 гривні за доставку і розподіл газу платитимуть клієнти компаній:

  • "Черкасигаз" - 0,57 грн за 1 куб. м,
  • "Криворіжгаз" - 0,53 грн за 1 куб. м,
  • "Кременчукгаз" - 0,46 грн за 1 куб. м,
  • "Київгаз" - 0,32 грн за 1 куб. м.

"Проєкти тарифів на послуги розподілу природного газу розраховані відповідно до затвердженої Методики з урахуванням економічної обґрунтованості на основі поданих пакетів документів від операторів газорозподільних систем.

Проєкти винесених на обговорення тарифів є суттєво нижчими від запропонованих суб’єктами господарювання.

Після опрацювання усіх зауважень та пропозицій проєкти постанов про встановлення тарифів будуть підготовлені до прийняття та оприлюднені на офіційному сайті Регулятора", - повідомили в НКРЕКП.

До 10 грудня поточного року регулятор прийматиме зауваження та пропозиції споживачів. А з 13 по 15 грудня буде проведено публічні обговорення нових тарифів на доставку газу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк