05.01.2022, 07:27

Президент Казахстану відправив уряд у відставку

Казахстан, акции протеста

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасово виконувати обов'язки прем'єр-міністра буде Аліхан Смаїлов, перший заступник голови уряду.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд країни. Відповідний указ опубліковано на офіційному сайті глави держави, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Відповідно до статті 70 Конституції Республіки Казахстан постановляю: прийняти відставку уряду Республіки Казахстан", - йдеться у документі.

Указ набирає чинності з дня підписання.

Члени уряду продовжать виконання своїх обов'язків до затвердження нового складу уряду.

Відставка уряду сталася на тлі масових протестів у Казахстані, які почалися в місті Жанаозені Мангістауської області на заході країни.

Нагадаємо, з 2 січня на заході Казахстану проходять масові протести. Спочатку демонстранти вимагали зниження цін на скраплений газ, яким заправляють автомобілі більшість жителів Західного Казахстану. 

Пізніше протестувальники висунули політичні вимоги, зокрема, йшлося про відставку уряду та відхід від управління державою 81-річного екс-президента Нурсултана Назарбаєва. Політик зараз формально є головою Ради безпеки Казахстану, але фактично контролює прийняття всіх важливих рішень.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав укази про введення надзвичайного стану в Мангістауській області та місті Алмати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк