19.01.2022, 10:42

Тарифи на газ: чого чекати населенню з 1 травня

Тарифы на газ

В Україні з 1 травня 2022 року встановлять нові тарифи на газ, які діятимуть протягом усього року. Тарифи на газ від "Нафтогазу" та інших компаній-постачальників зміняться.

Газопостачальні компанії України щомісяця оприлюднюють тарифи на блакитне паливо для побутових споживачів. Ціни на газ для населення з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року було зафіксовано. Уряд зобов'язався не підвищувати тарифи в опалювальний сезон. З 1 травня 2022 року тарифи на газ зміняться, повідомляє Час Пік.

Ціна на газ для населення на наступний річний період від 1 травня 2022 року до 30 квітня 2023 року буде формуватися в залежності від вартості блакитного палива на світовому ринку та обсягу власного його видобутку.

"Цьогорічна ціна на газ - це річний ринковий продукт, зафіксований на рік. Звісно, на наступний річний період його перегляне НАК "Нафтогаз" і формуватиме залежно від того, якою буде динаміка ціни на світовому ринку і скільки буде газу в Україні, як ми підніматимемо власний видобуток, а ми над цим працюємо", - сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами голови НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, ціни на газ в Україні не можуть існувати окремо від європейських, оскільки наша держава інтегрована в європейський ринок газу. 

Поки складно зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, якими будуть тарифи після закінчення опалювального сезону. Вже ближче до кінця квітня, стануть очевидні ті чи інші тенденції на газовому ринку. Поки експерти вважають, що з початку травня вартість газу впаде, принаймні, в кілька разів.

"Це відкрите питання. Все залежить від того, що буде на ринку. Зараз є припущення, що починаючи з квітня ціна буде падати. Якщо дивитися на форвардні ціни на наступне літо, то вони набагато нижче цієї зими", - сказав Юрій Вітренко.

Нові тарифи на газ введуть вже з 1 травня 2022 року. До чого готуватися українцям розповів глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в інтерв'ю ВВС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк