17.02.2022, 09:39

Хто відповідає за якість газу і як її перевірити: що робити споживачам, якщо в трубі неякісний газ

качество газа

В Україні споживачі часто скаржаться на якість газу. Багато хто відзначає, що тепер для опалення потрібно використовувати набагато більшу кількість кубів, але при цьому газ просто не дає тепла. Експерти пояснили українцям, як переконатися в якості газу та що робити, якщо в трубі неякісний газ.

Експерти інформаційно-консультаційного центру "ГазПравда" пояснили споживачам, чому у газу дивне забарвлення, чи розбавляють блакитне паливо облгази та що робити, якщо в трубі неякісний газ, передає Час Пік.

Якість газу

Як пише "ГазПравда", основний показник якості природного газу – це теплота згоряння (калорійність) палива. Відповідно до державних стандартів, вона повинна становити не менше 7600 ккал/м3. Українцям постачається навіть більш якісне паливо. У середньому його калорійність становить 8200 ккал/м3.

"Оператор ГТС України" назвав регіони, де споживачам подається найякісніший газ. Також на сайті можна дізнатися, які показники палива зафіксовані у вашому регіоні.

А ось за якість газу у газорозподільній мережі відповідає уже облгаз. Тож якщо в вас є підозри, наскільки якісний газ надходить до вашого домогосподарства та який тиск у трубі, напишіть відповідну заяву до облгазу.

Облгаз зобов'язаний відреагувати протягом 2-5 днів та направити свого представника за місцем виклику в узгоджений із споживачем час. Для перевірки якості газу облгаз має право залучати як свої, так і незалежні, уповноважені законодавством хімлабораторії.

Що робити, якщо в трубі неякісний газ

Споживач має право за власний кошт ініціювати проведення аналізу фізико-хімічних показників природного газу в альтернативній хімлабораторії.

Якщо перевірка підтвердить невідповідність газу стандартам, облгаз зобов’язаний перерахувати обсяги спожитого газу і виплатити споживачу компенсацію. Якщо ж перевірка засвідчить, що газ відповідає стандартам, витрачені на лабораторні аналізи кошти не компенсують. Крім того, споживач сам повинен буде компенсувати облгазу витрати, понесені ним на перевірку якості та тиску газу.

Якщо спори щодо якості газу неможливо вирішити шляхом переговорів, розбіжності передаються на розгляд спеціалізованого органу або вирішуються у судовому порядку.

Чи розбавляють газ облгази

Щоб розбавити газ, до нього потрібно додати будь-який інертний газ: наприклад, гелій. Розбавляти паливо звичайним повітрям не можна, адже це призведе до вибуху.

Оскільки вартість інертних газів доволі висока, то розбавляти ними блакитне паливо просто невигідно.

Якась частина домішок потрапляє у газ на етапі видобування або викачування газу зі сховищ. Але їх кількість (як і інші показники) суворо регламентується державними нормами і перевіряється на усіх етапах постачання газу до споживача.

Чому у газу дивне забарвлення

Часто споживачі скаржаться, що конфорка горить жовтим або червоним кольором. Це може відбуватися з декількох причин:

  • забруднена газова плита. У такому випадку треба почистити сопло пальника. Зверніться до газової служби за телефоном 104;
  • у приміщенні недостатньо кисню. Регулярно провітрюйте приміщення, де встановлений котел чи плита;
  • недостатній тиск у системі. Це уже відповідальність саме облгазів. Тож, якщо плита почищена, приміщення провітрене, а полум’я все одно не блакитного кольору, у вас є підстава викликати представника облгазу для перевірки тиску.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк