20.04.2022, 07:53

Між ЧАЕС та МАГАТЕ відновили прямий зв'язок

Между ЧАЭС и МАГАТЭ восстановили прямую связь

Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) вдалося відновити прямий зв'язок із Чорнобильською атомною електростанцією, яка була тимчасово окупована російськими військами. Зв'язок вдалося відновити через понад місяць після його втрати.

Між Чорнобильською АЕС та МАГАТЕ 19 квітня було відновлено прямий зв'язок. Тепер регулятор може безпосередньо зв'язуватися зі станцією, коли це необхідно. Про це йдеться у заяві для преси генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, передає Час Пік.

За словами Рафаеля Гросі, це ще один важливий крок щодо відновлення контролю України на ЧАЕС. Гендиректор МАГАТЕ додав, що захоплення станції росіянами та втрата зв'язку з нею були нестійкою ситуацією.

"Була явно нестійка ситуація, і це дуже хороша новина, що регулятор тепер може безпосередньо зв'язатися зі станцією, коли йому потрібно", - наголосив Гроссі.

У квітні він планує очолити місію МАГАТЕ на ЧАЕС для проведення оцінок ядерної безпеки, безпеки та радіології, доставки важливого обладнання та ремонту систем дистанційного моніторингу гарантій Агентства.

У МАГАТЕ зазначили, що досі немає дистанційної передачі даних від своїх систем моніторингу, встановлених на Чорнобильській АЕС, але таку інформацію передають до штаб-квартири МАГАТЕ з інших українських АЕС.

Нагадаємо, МАГАТЕ втратило зв'язок із ЧАЕС 9 березня, після того, як її захопили російські війська.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: