26.07.2022, 13:17

Україна заробила перші півмільярда гривень

Віктор Білий | Всі новини автора

"Укренерго" відкрило експорт електроенергії до країн ЄС, щоб держава та виробники електроенергії заробили кошти для підготовки до опалювального сезону. Перші півмільярда гривень за перші 27 днів експорту електроенергії до ЄС - це результат високої конкуренції на аукціонах щодо доступу до міждержавних електромереж.

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго", передає Час Пік.

Ціна електроенергії в ЄС перевищує українську в кілька разів. Наразі "Укренерго" реалізує на аукціонах усю доступну пропускну спроможність перетинів з Румунією та Словаччиною – 100 МВт.

Середньозважена добова ціна доступу до міждержавних електромереж на перехрестях з Румунією та Словаччиною за 24 доби становила 7 700 грн/МВт. При цьому найбільша середньозважена ціна перетину була на аукціонах для постачання 26 липня – 14 600 грн/МВт. Абсолютний рекорд ціни в окрему годину був того ж дня і становив 19 500 грн/МВт.

Сьогодні Україна може експортувати електроенергію до Румунії, Словаччини та Угорщини, доступна величина міждержавних перетинів у ці країни – 100 МВт. Також експорт української електроенергії відбувається до Польщі (210 МВт) та Молдови (доступно 600 МВт).

Обсяги експорту української електроенергії до Європи поступово розширюватимуться за домовленістю з ENTSO-E. Також продовжуються роботи щодо розширення міждержавних інтерконекторів з енергосистемою Польщі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: