11.08.2022, 09:55

НБУ змінив правила купівлі валюти у населення

Иллюстративное фото / Открытый источник

Національний банк України повідомив, що правила купівлі готівкової валюти у населення змінилися. Це стосується банків та небанківських установ.

З 6 серпня 2022 року Національний банк України скасував обмеження, згідно з яким банки і небанківські установи повинні купувати у населення готівкову валюту за курсом не нижче офіційного. Про це ]]>повідомляє ]]>прес-служба регулятора, передає Час Пік.

З 21 липня офіційний курс становить 36,57 гривні за 1 долар США.

"Чому це було зроблено? Курс у готівковому сегменті валютного ринку може як знижуватися, так і зростати – залежно від попиту та пропозиції на ринку. Зважаючи на це, вимога купувати валюту за курсом, не нижчим за офіційний, потенційно могла б обмежувати зміцнення гривні. Тож Національний банк зняв відповідне обмеження", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку пояснили, що це рішення не вплине на збільшення різниці між курсом продажу та викупу готівкової валюти у населення.

Зазначається, що якщо установа встановлюватиме занижений курс купівлі готівкової валюти, який значно відрізнятиметься від курсу продажу, вона ризикує втратити своїх клієнтів.

"Окремі фінансові установи дійсно можуть цим скористатися для збільшення власної маржі, але така практика не стане поширеною. На заваді стане висока конкуренція в готівковому сегменті валютного ринку...

Громадяни можуть обрати будь-яку іншу фінансову установу, враховуючи значну кількість гравців у готівковому сегменті валютного ринку", - зазначили в НБУ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк