23.10.2022, 17:31

Українці можуть залишитися без зарплат та пенсій, - Шмигаль

Марина Началова | Всі новини автора

Українці можуть залишитися без зарплат та пенсій, якщо Євросоюз зупинить фінансову допомогу Україні в рамках обіцяних 9 мільярдів євро.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung, передає Час Пік.

За його словами, Україна отримує величезну підтримку від партнерів – США на першому місці, Європейський Союз – на другому. Німеччина серед лідерів з фінансової допомоги, проте 3 млрд євро з обіцяного європейського пакету в 9 млрд заблоковано зокрема тому, що Берлін пропонує надати ці кошти у вигляді грантів, а не кредитів.

"Для нас найголовніше, щоб вони прийшли якнайшвидше. Нам це потрібно для того, щоб наша фінансова система вижила. Чи стане це кредитом чи грантом, менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії. Сьогодні оборонний бюджет складає 60% наших державних витрат, і ми використовуємо фінансову допомогу наших партнерів значною мірою для соціальних потреб людей та для реконструкції. Будь-яка затримка тут може мати жахливі наслідки", - зазначив Шмигаль.

"Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли б платити ні зарплати, ні пенсії. Тому фінансова стабільність України така ж важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів", - заявив прем'єр-міністр.

Читайте ще: Де в Україні отримують найвищі пенсії: названо області

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк