02.11.2022, 17:25

Україна зможе почати виплачувати компенсації за зруйноване житло, не чекаючи репарацій від РФ, - Шуляк

Марина Началова | Всі новини автора

Завдяки створеному Фонду з ліквідації наслідків збройної агресії РФ Україна зможе розпочати компенсувати людям втрати за зруйноване житло, не чекаючи репарацій від країни-агресора.

Про це заявила в ефірі телеканалу "Рада" голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, передає Час Пік.

"На минулому засідання парламент ухвалив законопроєкт № 8027, за яким в Україні створений Фонд з ліквідації наслідків збройної агресії РФ. Він буде наповнюватись коштами арештованих активів російських банків і підприємств", – нагадала вона.

За словами Шуляк, у Фонді вже формуються перші гроші і вже з 2022 року їх можна буде використовувати на компенсації людям за зруйноване житло.

Так, на 2022 у Фонді у межах бюджету закладено на ці цілі 19 млрд грн, а на 2023 рік – 35 млрд грн, повідомила представниця "Слуги народу".

"Маючи ці кошти на руках можна розпочинати компенсації, не чекаючи репарації від РФ. Люди, які не мають домівок, бо Росія їх зруйнувала, отримуватимуть цільові кошти у вигляді сертифікатів, які можна буде обміняти на житлові площі. Ми не обмежуватимемо наших громадян – вони будуть вільні самі обирати населений пункт, де буде розташовано житло", – підсумувала Шуляк.

Нагадаємо, Росія заявила про поновлення участі у "зерновій угоді".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк