19.11.2022, 12:30

НБУ почав готувати банки до повного блекауту: як працюватимуть "ПриватБанк" та "Ощадбанк"

Иллюстративное фото / Открытый источник

В умовах постійних атак РФ на об'єкти енергетичної інфраструктури України органи державної влади і Національний банк розробляють плани дій для забезпечення безперервної діяльності банківської системи України та підтримки безготівкових розрахунків та готівкового обігу.

В Україні почали розробляти план роботи банків у разі тривалого відключення світла. Про це йдеться у листі, який НБУ направив банкам. Як ]]>повідомляє ]]>профільне видання "Мінфін", блекаутом вважатиметься "відсутність стабільного електроживлення протягом трьох діб та більше", передає Час Пік.

Національний банк України розробив рекомендації щодо роботи системно важливих банків в умовах тривалого блекауту. Більшість банківських відділень закриють, буде відкрито лише чергові відділення, які працюватимуть на резервних джерелах енергії.

У разі, якщо станеться блекаут, чергові відділення також мають забезпечити прийом готівки від бізнесу, в тому числі від клієнтів інших банків.

Враховуючи потенційні проблеми з логістикою, рекомендується продовжити термін дії платіжних карток, якщо він закінчується в поточному та наступному місяцях як мінімум на три місяці.

Також банкірів просять подумати про скасування комісій за зняття готівки з карток "чужих" банків у касах чергових відділень.

Нацбанк рекомендує системно важливим банкам заздалегідь:

  • Вжити заходів щодо забезпечення безперервної роботи: розмістити в центрах обробки даних та місцях роботи контакт-центрів резервні джерела електроживлення – дизельні генератори із запасом палива не менше ніж на 7 діб (запас має постійно поповнюватися).
  • Забезпечити роботу своїх систем та каналів зв'язку з урахуванням ймовірного тимчасового обмеження постачання електроенергії строком від семи діб.
  • Підтримувати у "гарячому" резерві виділені канали зв'язку з локаціями Національного банку м. Київ та м. Львів.
  • Забезпечити створення, зберігання та можливість оперативного оновлення з резервних копій даних інформаційних систем.
  • Визначити перелік відділень, які продовжать роботу під час кризових ситуацій (чергові відділення). Вони повинні бути забезпечені резервними каналами зв'язку (супутникового), резервними джерелами електроживлення (потужними електрогенераторами) із запасом ресурсу/палива щонайменше на дві-три доби та надійними джерелами їхнього поповнення. Список чергових відділень має бути загальнодоступним.
  • Розробити плани дій щодо забезпечення доступу персоналу до чергових відділень (підвезення з/на роботу), а також скласти перелік резервних працівників, з урахуванням їхнього харчування, надбавок за роботу у складних умовах тощо. Працівники завчасно повинні бути повідомлені про ці заходи, а також мати інструкції щодо дій за тривалої відсутності енергопостачання.
  • Забезпечити підкріплення готівкою чергових відділень передусім. "Доцільно заздалегідь вирішити питання розміщення за потребою у чергових відділеннях додаткових сейфів для зберігання готівки", – вказали в НБУ.
  • Продумати питання забезпечення чергових відділень додатковою технікою, бо потік клієнтів у них може різко зрости.
  • Опрацювати можливість збільшення кількості терміналів самообслуговування та банкоматів у чергових відділеннях.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк