26.11.2022, 15:55

У Києві відбувся саміт з глобальної продовольчої безпеки

В Киеве проходит International Summit on Food Security

У Києві в День пам'яті жертв Голодомору проходить Міжнародний саміт із глобальної продовольчої безпеки (International Summit on Food Security).

У Києві відбувається Міжнародний саміт з продовольчої безпеки, на який зібралися прем'єр-міністри Польщі Матеуш Моравецький та Литви Інгріда Шимоніте, а також прем'єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо, повідомляє Час Пік.

У саміті в онлайн-режимі взяли участь голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Румунії, а також президент Угорщини Каталін Новак, яка вперше з початку повномасштабної війни приїхала до України.

Президент Володимир Зеленський під час Міжнародного саміту з продовольчої безпеки заявив про Старт програми Grain from Ukraine. В рамках якої поставлятиметься продовольство з України в бідні країни Африки та Азії

"У межах ініціативи до початку весни наступного року планується відправити з портів України щонайменше 60 суден, не менше десяти на місяць. До країн, які перебувають під загрозою голоду і посухи - всі вони гостро потребують допомоги...

Наша мета амбітна та конкретна - врятувати від голоду щонайменше 5 млн людей. На цьому шляху Україна зробила перші кроки, відправила перші кораблі в середині листопада. 27 тисяч тонн пшениці для Ефіопії. Сьогодні завантажується ще одне судно - це 30 тисяч тонн пшениці для людей з Ефіопії. Зараз під завантаження до портів України йдуть ще три судна...

Зернова ініціатива, на жаль, досі не працює на повну. Росія намагається затягнути рух суден, черга у Босфорі складає на сьогодні понад 80 кораблів. Ми виступаємо за збільшення числа портів та безстрокове продовження цієї важливої ініціативи, аби Росія не заблокувала її знову", - сказав Зеленський.

За результатами цієї зустрічі кілька країн та Європейський Союз погодилися надати значні суми, щоб доставити українське зерно до найбідніших країн світу. Про це повідомляє посол ЄС в Україні Матті Маасікас на своїй сторінці в Twitter.

Маасікас зазначив, що Україна відзначає сумну річницю Голодомору самітом із глобальної продовольчої безпеки, тоді як РФ використовує продовольство як зброю.

"Кілька країн та ЄС обіцяють значні суми, щоб українське зерно доставлялося до найбідніших країн світу", - повідомив посол.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк