10.02.2023, 14:18

Монетизація пільг на ЖКП: пенсіонерам та пільговикам змінили правила отримання виплат

Монетизация льгот на ЖКХ

У січні 2023 року завершено реформу монетизації пільг, яка була розпочата в 2019 році. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг їх одержувачам з січня поточного року надаються виключно у грошовій готівковій формі (нарахування – в січні, виплата –  у лютому). 

Це означає, що завдяки реалізації реформи з надання виплат виключно в грошовій формі, людина може отримати "на руки" свої гроші і, зекономивши енергоресурси, витратити зекономлену суму на інші потреби. Це є одним з ключових інструментів підвищення мотивації громадян до енергозбереження. Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство соціальної політики, передає Час Пік.

"Раніше існували дві форми грошової виплати: готівкова та безготівкова.  Зміни, що вступили в силу, стосуватимуться пільговиків, які у 2022 році отримували пільги у грошовій безготівковій формі (кошти надходили на обліковий запис в АТ "Ощадбанк", звідки спрямовувалися надавачам житлово-комунальних послуг). 

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг пільговикам тепер здійснюється у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом України", - повідомили у Мінсоцполітики.

  • Тим пільговикам, які до грудня 2022 року вже отримували відповідні пільги у готівковій формі, а також тим, які звернулися за наданням виплати починаючи з грудня 2022 року, Пенсійний фонд України перерахує кошти на їхні рахунки, відкриті в уповноважених банках або для виплати через відділення АТ "Укрпошта". Це залежить від способу виплати, обраного одержувачем пільги.
  • Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення АТ "Укрпошта", де людина одержує пенсію. 
  • Пільговикам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі і не є пенсіонерами (тобто в Пенсійного фонду України відсутні виплатні реквізити банківського рахунку або адреса доставки коштів) кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в АТ "Ощадбанк". 

Про відкриття такого рахунка в банку органи Пенсійного фонду України інформують пільговика.

Щоб одержати кошти з такого рахунку, потрібно особисто звернутися до АТ "Ощадбанк" для укладення договору банківського рахунка.

Якщо ж пільговик бажає отримувати кошти пільг на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення АТ "Укрпошта", він має звернутися із відповідною заявою до органу Пенсійного фонду України в обраний спосіб:

Монетизация льгот на ЖКХ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк