01.05.2023, 14:34

Тарифи на "комуналку", субсидії, пенсії, допомога ВПО, новини для водіїв: які зміни чекають на українців з 1 травня

Иллюстративное фото / Открытый источник

Комунальні тарифи, субсидії, пенсійні виплати, правила ПДР, виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Які зміни чекають на українців з 1 травня.

Через повномасштабне військове вторгнення РФ багато українців вимушено залишили свої будинки й стали переселенцями. ВПО мають право на щомісячну грошову допомогу від держави та міжнародних організацій, повідомляє Час Пік.

Допомога ВПО

Внутрішньо переміщені особи в Україні отримують кілька видів допомоги, що гарантуються державою. Проте є кілька умов щодо статусу ВПО.

Кошти отримують громадяни, які виїхали з населених пунктів, включених до переліку як території:

  • можливих бойових дій;
  • активних бойових дій;
  • тимчасово окуповані РФ.

Перелік територій регулярно оновлюється українським урядом. Список регіонів ]]>опублікований]]> на сайті Верховної Ради України. Зміни також можна відстежувати на ]]>сайті]]> Міністерства реінтеграції.

Переселенцям доступні виплати – по 2 тис. грн на особу та по 3 тис. грн на дітей та осіб з інвалідністю.

Допомога на проживання ВПО протягом травня 2023 року й надалі надаватиметься, тому жодних змін у виплатах на травень немає.

Пенсійні виплати

В Україні на 2023 рік заплановано перерахунок та індексацію пенсій. У березні відбувся перший етап індексації пенсій, максимальна надбавка становить 1500 гривень.

У березні, квітні та липні пенсії виплати переглянуть українцям, які мають великий стаж, однак вони мали низьку зарплату, і ще в СРСР їм призначили низьку пенсію, до якої доплату додавала держава.

У 2023 році таким пенсіонерам було проведено індексацію 19,7% пенсії. Проте ті пенсіонери, кому надбавку додали з 1 квітня 2023 року, отримують її лише з 1 червня. Це пов’язано зі змінами у звітності уповноважених органів, які займаються виплатами.

Таким чином, у травні підвищення пенсій не проводиться, проведену з 1 квітня 2023 року індексацію пенсіонери відчують лише з 1 червня.

Субсидії

У квітні закінчився опалювальний сезон, під час якого українці в середньому отримували 1600 гривень. Із закінченням опалювального сезону субсидії більшості одержувачів перепризначатимуть автоматично. Проте є кілька винятків.

Можуть позбавити субсидії тих, хто:

  • може витрачати на комунальні платежі без урахування опалення близько 20% свого доходу;
  • має прострочену заборгованість понад три місяці, термін позовної давності якої минув;
  • заборгував за комунальні послуги від 680 грн;
  • здійснив покупку на суму від 50 тисяч гривень.

Крім того, для призначення субсидії на неопалювальний період необхідно буде подати документи, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та оплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Літній опалювальний сезон триватиме з 1 травня до 30 вересня

Правила правил дорожнього руху

В Україні з 1 травня набуває чинності літня редакція Правил дорожнього руху України. Скасують одну із вимог ПДР, яка стосується кожного водія. За невиконання цієї вимоги водіїв могли штрафувати.

Тарифи на електроенергію

В Україні підвищення тарифів на електроенергію з 1 травня не буде.

Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на електроенергію для побутових споживачів до кінця нового місяця.

До травня 2023 року тариф на електроенергію для побутових споживачів становив:

  • 1,44 грн/кВт*год для домогосподарств, що споживають менше 250 кВт*год на місяць,
  • 1,68 грн/кВт*год, якщо споживання перевищує 250 кВт*год на місяць.

Як заявив заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров в ефірі телемарафону, рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення все ж таки доведеться прийняти, інакше енергосистема не зможе підготуватися до наступної зими.

"Будь-які зміни тарифів в піки зростання - це важкі та вимушені рішення. Наразі уряд і НКРЕКП опрацьовують питання, щоб зрозуміти, наскільки потрібно збільшувати тариф. Але все одно доведеться таке рішення ухвалити, інакше енергосистема не зможе не те що відновитися, а й підготуватися до наступної зими, яка може бути набагато складнішою, ніж попередня", - сказав Сафаров.

Він зазначив, що для вразливих категорій населення надаватиметься допомога, щоб вони могли платити за електроенергію.

Тарифи на воду

З тарифами на водопостачання ситуація залишається без змін. Незважаючи на наміри водоканалів підняти ціни, НКРЕКП ще не ухвалило відповідного рішення.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вже анонсувала підвищення тарифів на воду у два етапи. Перший етап уже відбувся у квітні - на 12,3%. Другий етап підвищення відбудеться у липні – тарифи збільшать ще на 14,1%.

У різних областях України ціни будуть залежати від наступних факторів:

  • джерел водопостачання,
  • віддаленості джерела від споживачів,
  • якості води у джерелі водопостачання,
  • застосовуваної технології очищення,
  • обсягу реалізації послуг,
  • стану основних фондів,
  • розгалуженості комунікацій та багатьох інших факторів.

Тарифи на газ

Наприкінці квітня закінчується термін дії річних контрактів на постачання газу побутовим споживачам, укладеним із газопостачальними компаніями. Наразі більшість споживачів в Україні є клієнтами держкомпанії "Нафтогаз".

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" продовжила дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік, його ціна й надалі становитиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ). Ціна на газ для всіх українських домогосподарств залишається незмінною і продовжуватиме діяти з 1 травня 2023 по 1 травня 2024 року.

"Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", - зазначив голова Групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк