12.05.2023, 09:44

Українці, які через війну проживають за кордоном, зможуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою

Украинцы, которые из-за войны проживают за границей, смогут получать пенсию и пособия по упрощенной процедуре

Уряд спростив механізм виплати пенсій та грошової допомоги для громадян України, які через війну тимчасово проживають за кордоном.

Громадяни України, які знайшли прихисток за кордоном, зможуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою. Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, повідомляє Час Пік.

Тепер особа зможе подавати заяву про виплату (зміну способу виплати) пенсії або грошової допомоги віддалено.

Подати заяву можна через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису (КЕП) разом із віддаленим відкриттям поточного рахунку без необхідності особистого відвідування банку.

Зокрема, можна без візиту до відділення уповноваженого банку відкрити платіжну картку через офіційний сайт чи мобільний додаток банку. При цьому під час відкриття рахунку ідентифікація клієнта здійснюється банком шляхом відеоверифікації.

Також передбачена можливість відновити без приїзду до України виплату пенсії, яка була припинена у період воєнного стану, шляхом надсилання відповідної заяви поштою.

До заяви про призначення (відновлення) пенсії особам, які тимчасово проживають за кордоном, необхідно додати копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх місця тимчасового проживання / перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України чи нотаріально.

Читайте також: В Україні починають виплачувати гроші за зруйноване житло: хто і на яку суму може розраховувати

Украинцы, которые из-за войны временно проживают за границей, смогут получать пенсию и пособия по упрощенной процедуре

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк