30.11.2023, 17:23

Подешевшання в коротко- та подорожчання в довгостроковій перспективі: Експерт розповів, що буде з цінами на пальне у грудні

Віктор Білий | Всі новини автора

З початку листопада середні ціни на бензин та дизель на українських АЗС знижувалися. На відміну від автогазу, що через блокування українсько-польського кордону продовжує бити рекорди. Однак, попри збереження сприятливої цінової ситуації на зовнішніх ринках, ціни на бензин і дизель можуть неприємно здивувати.

Експерт з питань енергетики Леонід Косянчук розповів, що буде з цінами у грудні на бензин та ДП, передає Час Пік.

Найперша причина зниження цін на бензин та дизпаливо в Україні - здешевлення нафти та нафтопродуктів на міжнародних ринках. Так, нафта марки Brent з максимуму - $98 у вересні 2023 року - подешевшала до $79,9 за барель.

"Цей ресурс почав витісняти той, який був закуплений за попередніми цінами. Бензину та дизеля завезли на місяць. Оскільки зберігання сьогодні проблематичне, адже деякі нафтобази знищені, деякі - у зоні ризику через війну, - оператори ринку продають. У Чорну п'ятницю мережі робили знижки більш як на 8 грн за літр", - пояснив Косянчук.

Другий фактор, який впливає на цифри на АЗС – курс долара до гривні.

"Купуємо за валюту, розмитнюємо за валютним курсом, продаємо за гривню. Далі знову купуємо валюту та купуємо наступний ресурс. Тому курс гривні надзвичайно швидко та гостро впливає на ціноутворення. Тому що ресурс купуємо двічі на місяць, а валюту щотижня", - розповів він. 

Подешевшання в коротко- та подорожчання в довгостроковій перспективі: що буде з цінами на АЗС

На вартість бензину в грудні впливатиме як зовнішня кон'юнктура, так і політика НБУ.

"Прогнозувати, як себе буде вести зовнішній ринок та який подарунок нам покладе під ялинку Нацбанк, дуже складно. Адже нафтова біржа, біржа нафтопродуктів - це фінансово-спекулятивний інструмент. І на ціноутворення на біржах впливають заяви перших осіб держав, уже не кажучи про військові дії. А ми бачимо, що сьогодні горить не тільки в Україні, а й на Ближньому Сході - війна між Ізраїлем і ХАМАС. Але на сьогодні я бачу потенціал здешевлення бензину й дизелю до 2-4 грн, залежно від мережі", - зауважив Косянчук.

На його думку, ситуації, що склалася із автогазом, можна було уникнути. Адже фактично із запровадженням нових вимог щодо розмитнення нафтопродуктів ми власноруч перекрили постачання цього палива іншими маршрутами.

"Молдову, Румунію, Болгарію ми самі заблокували зміною митних правил, адже потрібно надати сертифікат походження від виробника", - вважає експерт.

Таким чином, дрібні оператори, які не мають власного виробництва та імпорту, вже почали закривати стовпчики. Укрупнення операторів призведе до подорожчання палива.

"Монополізація ринку веде до непередбачуваних цінових колізій. Адже легше домовлятися. Тобто якщо сьогодні бензин або ДП можете купити від 48 грн до 54 грн, обираючи де краще, то тоді вибору не буде взагалі", - резюмував експерт.

Читайте також: Світло буде: синхронізацію енергосистем України та ЄС завершено, - "Укренерго"

Пропонуємо до перегляду:

"Танці" – це епізод-жарт до першого сезону анімаційного серіалу "Хробаки". Любов не має кордонів – це всім відомо. Але в межах цих самих кордонів вона часом набуває дивних, іноді кумедних форм.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк