10.06.2024, 07:37

Що чекає на Україну взимку: прогноз енергетичного експерта

Фото: GETTY IMAGES

В Україні склалася складна ситуація в енергетиці. Причиною стали масовані удари армії РФ по об'єктах української енергетичної інфраструктури. Особливо важка ситуація може бути майбутньої зими.

Після російських ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури України генерації електроенергії замало для покриття споживання по всій країні. Тому сьогодні діють графіки відключення світла. До чого готуватися українцям восени та взимку, розповів заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрій Закревський у ]]>коментарі ]]>сайту "ТСН.ua", передає Час Пік.

За його словами, до осені очікується покращення ситуації.

"Тому що зараз відключення електроенергії в основному спостерігається через дефіцити та піки електроенергії в Європі. Коли ми просто не можемо купити електроенергію дешево відповідно до наших тарифів. Буде осінь-початок зими, в Європі будуть профіцитні тижні, навіть місяці в деяких країнах", - сказав експерт.

Щодо зими, на думку Закревського, повного блекауту в Україні росіянам створити не вдасться. А центральні та західні області, за його словами, можуть взагалі пройти сезон без відключень електроенергії. А ось у прифронтових областях блекаути можливі.

"По одній простій причині: там достатньо перетинів із західним кордоном, і ми будемо отримувати допомогу в межах тих цін, які можемо собі дозволити. А от прифронтові області й області, де росіяни будуть перебивати нашу мережеву інфраструктуру, там можуть бути блекаути і по декілька діб, на жаль. Підкреслюю, там, де прифронтові області саме...

Хоча влучання в харківську вежу - це якраз демонстрація того, що вони можуть влучати в лінії електромереж. Це не буде привносити дуже гарного результату для росіян, тому що дуже дорого. Це дуже високоточні ракети. І нам полагодити вишку буде набагато дешевше, ніж їм туди влучити...", - сказав експерт.

За словами Закревського, зараз найбільше страждають від обстрілів Запорізька, Харківська, Сумська, Херсонська, Одеська області й поки це триватиме, великі проблеми з енергопостачанням цих регіонів лишаються.

Щодо страшних прогнозів на зиму, експерт упевнений, що українці не залишаться без електроенергії. Але деякі області взимку можуть сильно страждати від нестачі тепла.

"Центральні області вдень у нас будуть забезпечені електроенергією. І те, що писали про дві-чотири години на день - я в це не вірю. Буде набагато більше...

Є проблема з теплом. І от Харківська, Сумська області з точки зору тепла будуть страждати. Оце нагальна і головна проблема насправді. Я цього боюся більше, ніж нестачі електроенергії", - зазначив Андрій Закревський.

Нагадаємо, для українців, які перебувають за кордоном, з'явилися гарні новини: про що йдеться, читайте у нашому матеріалі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк