23.07.2024, 08:01

Україна досягла домовленостей щодо реструктуризації державного зовнішнього боргу

Иллюстративное фото / Открытый источник

Влада України досягла принципових домовленостей із Комітетом власників єврооблігацій. Іноземні кредитори погодилися на пропозиції українського Мінфіну щодо реструктуризації єврооблігацій на загальну суму 23,4 млрд доларів.

22 липня Україна ]]>оприлюднила ]]>заяву на Лондонській фондовій біржі, в якій повідомила, що в результаті закритих зустрічей з 12 по 19 липня з Комітетом власників єврооблігацій України було досягнуто принципових домовленостей щодо реструктуризації суверенних боргових цінних паперів, випущених на міжнародних ринках капіталу, на суму 23,4 млрд доларів США. Про це ]]>повідомила ]]>пресслужба Міністерства фінансів України, передає Час Пік.

Як зазначили у Мінфіні, досягнення принципових домовленостей - це важливий етап процесу реструктуризації державного зовнішнього комерційного боргу України. Угода про реструктуризацію передбачатиме, що існуючі єврооблігації в обігу будуть обміняні на пакет нових єврооблігацій із номінальним зниженням вартості боргу на 37% на початковому етапі та зниженням чистої приведеної вартості боргу на близько 60%.

"Після завершення реструктуризації строк погашення єврооблігацій буде продовжено: перше погашення на суму 1,172 мільярда доларів США відбудеться у 2029 році. Для порівняння, без реструктуризації, основна сума боргу в розмірі 9,381 мільярда доларів США (без урахування капіталізованих відсотків) підлягала б виплаті в період з 2024 по 2029 рік", - повідомили у Мінфіні.

Як зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, реструктуризація боргу дозволить заощадити 11,4 млрд дол. США на його обслуговуванні протягом наступних трьох років та 22,75 млрд до 2033 року.

"Таким чином ми зможемо вивільнити ресурси на нагальні потреби: нашу оборону, соціальний захист та відновлення", - ]]>написав ]]>Шмигаль у Telegram.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк