30.08.2024, 11:05

Україна припинить транзит газу та нафти з Росії з 2025 року: що це означає для Європи

Віктор Білий | Всі новини автора

З 1 січня 2025 року Україна припиняє транзит російського газу та нафти через свою територію. Цей крок торкнеться не лише постачання газу до Європи, а й роботи нафтопроводу "Дружба", який постачав нафту до Словаччини, Чехії та Угорщини.

Про це заявив радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв'ю Новини.LIVE, передає Час Пік.

Подоляк уточнив, що після закінчення поточних контрактів Україна не продовжуватиме угоди щодо транзиту газу з Росією. Натомість українська влада готова розглядати запити на транзит газу з інших джерел, таких як Середня Азія.

"Європа вже диверсифікувала свої постачання нафти та газу, і Росія більше не відіграє тієї ролі, яку відігравала раніше", - зазначив він.

Крім того, з початку 2025 року нафтопровід "Дружба", який зараз використовується для транспортування російської нафти до кількох європейських країн, припинить свою роботу. Відповідно до резолюції ЄС, яка підтримує диверсифікацію постачання енергії, цей крок також спрямований на зниження залежності Європи від російських енергоресурсів.

Подоляк наголосив, що припинення транзиту російського газу та нафти вплине на економічне становище Росії, оскільки втрата європейських ринків зменшить доходи від продажу енергоносіїв. Він також зазначив, що російська сторона у відповідь на економічні втрати буде змушена продавати нафту та газ із великими знижками на азіатських ринках.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв про припинення контракту з Росією, додавши, що транзит газу для Європи буде можливим лише у разі запиту від інших постачальників.

"Ми не будемо продовжувати договір з Росією. Це остаточне рішення. Однак якщо європейські країни захочуть отримати газ з інших джерел, таких як Казахстан або Азербайджан, ми готові розглянути можливість транспортування", - сказав Зеленський.

Водночас у Молдові, яка отримує близько 90% своєї електроенергії від МолдДРЕС через російський газ, виникли складнощі. Міністр енергетики Молдови Віктор Парликов заявив, що у разі зупинення транзиту газу через Україну Молдова зможе перенаправити транзит через Трансбалканський газопровід. Проте запасів газу може вистачити повноцінного покриття потреб країни у зимовий період.

Читайте також: Котел ЗСУ на Курщині закрито: понад 3000 російських військових опинилися в оточенні, - BILD

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк