Житній хліб стане делікатесом: асоціація попереджає про різке зростання цін

Український ринок може залишитися повністю без власного врожаю жита у сезоні 2025–2026 років.
Про це попередив директор "Спілки Борошномелів України" Родіон Рибчинський в коментарі Інтерфакс-Україна, передає Час Пік.
За його словами, країна входить у новий сезон із 100% дефіцитом жита, що неминуче призведе до різкого подорожчання житнього хліба або навіть згортання його виробництва.
"Уже зараз в Україні частково переробляється польське жито, а хлібопеки користуються балтійським житнім борошном. Це, на жаль, вже наші реалії", — заявив Рибчинський.
Головна причина — економічна неефективність вирощування: середня врожайність жита в Україні становить до 40 центнерів з гектара, тоді як у пшениці — близько 60 ц/га. Через це аграрії масово відмовляються від посівів, орієнтуючись на більш прибуткові культури.
До повномасштабної війни дефіцит жита покривали за рахунок імпорту з Білорусі, однак через політичні та логістичні фактори ці поставки зупинено, а внутрішнє виробництво виявилося неготовим до самозабезпечення.
Ціни на жито та борошно за рік зросли більш ніж у 2 рази:
- 2024 рік: тонна жита коштувала 6–7 тис. грн
- Травень 2025 року: вже 12–14 тис. грн
- Житнє борошно українського виробництва: 18 тис. грн/т
- Імпортне борошно: 20 тис. грн/т
"Це не просто буде зростання ціни на житній хліб — багато виробників просто припинять його випікати", — наголосив Рибчинський.
У сезоні 2025/2026 року Україна буде повністю залежна від імпорту жита, переважно з країн Європи, за європейськими цінами. Через це житній хліб може стати дефіцитом на полицях магазинів або істотно зрости в ціні.
Фахівці закликають уряд та аграрне міністерство переглянути підходи до стимулювання посіву жита, аби зберегти продовольчу стабільність та підтримати виробників.
Читайте також:
Відправляєш посилки — готуй пояснення: NovaPay посилює контроль
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |
![]() |