23.07.2021, 12:13

На Луганщині викрили службових осіб, які "під шумок" масштабних пожеж здійснювали незаконну порубку лісу

Марина Началова | Всі новини автора

На Луганщині викрито організовану злочинну групу, яка у період масштабних пожеж здійснила незаконну порубку лісу з мільйонним збитком.

Про це повідомила прес-служба Луганської обласної прокуратури, передає Час Пік.

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури задокументовано факти незаконної порубки та розкрадання лісу на території держлісгоспу, що завдало довкіллю та державним інтересам майже 1 млн грн збитків.

За даними слідства, незаконний бізнес «налагодила» організована злочинна група, до складу якої увійшли двоє службових осіб державного підприємства «Сватівське лісомисливське господарство» та місцевий мешканець.

Відповідно до злочинного плану під час проведення вибіркових санітарних рубок майстри лісу та їх спільник організовували незаконну понаднормову порубку дерев, чим формували необлікований залишок лісоматеріалів для їх подальшого збуту.

Учасники злочинної групи перевозили деревину без оформлення товарно-транспортних накладних та реалізовували місцевим мешканцям поза касою держпідприємства.

Самовільна вирубка та збут лісу здійснювалися саме у той час, коли увага правоохоронних органів була прикута до ліквідації масштабних лісових пожеж  в інших районах Луганської області. Правоохоронці задокументували низку таких фактів упродовж липня-жовтня 2020 року.

За результатами отриманих доказів усім учасникам організованої злочинної групи повідомлено про підозру у незаконній порубці, перевезенні, зберіганні та збуті лісу, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України). Крім того, представникам держлісгоспу інкримінується зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст.364 КК України).

Заходи з викриття та документування протиправної діяльності проводились прокурорами спільно із оперативними працівниками Управління стратегічних розслідувань у Луганській області ДСР Нацполіції України та слідчими територіального управління  ДБР, розташованого у м. Краматорську.

Досудове розслідування триває. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, відсторонення їх від посад та накладення арешту на належне їм майно для забезпечення відшкодування завданих збитків.

За вчинене вказаним особам загрожує від 5 до 7 років позбавлення волі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк