24.06.2022, 14:37

СБУ викрила агентурну мережу ГРУ РФ, до якої входив народний депутат України

Віктор Білий | Всі новини автора

Служба безпеки України викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу РФ (відомого як ГРУ), яка мала допомагати ворогові в захопленні України. До неї, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач, який, за даними слідства, займався створенням ряду приватних охоронних підприємств у різних галузях, щоб використовувати ці структури для швидкого захоплення України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ в Telegram-каналі, передає Час Пік.

З ініціативи СБУ щодо народного депутата Генеральним прокурором розпочато досудове розслідування.

Оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника нардепа Ігоря Колесникова. Власне, він, бувши негласним співробітником ГУ ГШ Росії із позивним «Ветеран», був зв'язківцем та фінансовим кур'єром між спецслужбами Росії та Деркачем.

За словами Колесникова, Деркач був завербований у 2016 році. З ним особисто працювало найвище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков та його перший заступник Володимир Алексєєв.

Нардеп зокрема отримував кошти від ГУ ГШ РФ для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла у кишенях Деркач.

Сам Колесніков після затримання пішов на угоду за звинуваченням та дав багато цікавих свідчень. У травні суд уже оголосив йому вирок про державну зраду. Він розповів деталі діяльності мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

"При вході військ, коли буде ясно, що міста здаються, ці ЧОПи («приватні охоронні підприємства» – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами і таким чином забезпечувати мирний вхід до міст», – деталізує Колесніков.

Також Колесников розповів, що ГРУ під час захоплення столиці планувало використовувати дві бригади спецназу та сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал та зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Проте ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками.

Читайте також: ВМС Росії наказали замінувати порти Одеса, Очакова та річку Дніпро - розвідка

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: