20.07.2024, 08:21

Вбивство Ірини Фаріон: всі подробиці трагедії

Марина Гончар | Всі новини автора
фаріон

У Львові, вчора ввечері сталося трагічне вбивство відомого політика та філолога Ірини Фаріон. Невідомий нападник вистрілив їй у голову біля її багатоквартирного будинку на вулиці Масарика. На момент нападу Ірина Фаріон була у віці 60 років.

Час Пік зібрав всю актуальну інформацію.

За словами очевидців, нападник здійснив один постріл, поціливши у скроню. Стрілець був у рукавичках, а зброя – без глушника. Після пострілу він втік, і наразі його шукає поліція.

Ірину Фаріон швидко доставили у львівську лікарню святого Пантелеймона. Після екстреної операції її перевели до реанімації у критичному стані. Керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова Наталія Матолінець повідомила, що пацієнтка поступила у глибокій мозковій комі та перебувала на апараті штучної вентиляції легень.

Філологиня померла у лікарні о 23:20. Про це повідомили у пресслужбі Першого медичного об’єднання Львова.

Поліція Львівщини встановлює обставини замаху на життя громадської діячки.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про кілька можливих версій мотивів цього злочину.

Основні версії, над якими працює слідство, включають особисту неприязнь та суспільно-політичну діяльність Ірини Фаріон. Ігор Клименко також зазначив, що не виключає появу інших версій, включаючи можливу участь російських агентів у цьому вбивстві.

Міністр повідомив, що слідство має певну інформацію про зловмисника, який стріляв у Фаріон, проте поки що ця інформація не розкривається, оскільки всі версії перевіряються. Клименко підтвердив, що людина, чиї фотографії поширюють у мережі, справді стежила за під'їздом колишньої депутатки та може бути виконавцем вбивства.

Правоохоронці також виявили гільзу на місці події. Додаткова інформація буде доступна після проведення судово-медичної експертизи.

"Я можу сказати, що стрілець готувався завчасно. Це не було спонтанне вбивство. Скільки він готувався: тиждень чи два тижні? Час покаже", — зазначив міністр.

Розслідування триває, і правоохоронні органи закликають усіх, хто має будь-яку інформацію про нападника, звернутися до поліції.

Сусіди Ірини  Фаріон розповіли, що близько двох тижнів на лавці навпроти підʼїзду Ірини Фаріон помічали дивного молодика, який сидів у дворику ледь не зранку до вечора.

"Ця людина десь тижні два-три назад завжди сиділа у нас навпроти підʼїзду. Стабільно зранку до вечора. Було жарко, 40 градусів тепла по факту, а на ньому – кросівки, шкарпетки, штани, довга кофта", – розповів один з сусідів.

Ким була Ірина Фаріон

Ірина Фаріон була відомою захисницею української мови, філологом, професором, членом партії "Свобода". Вона неодноразово потрапляла у скандали через свої різкі висловлювання.

Фаріон народилася та виросла у Львові, здобула філологічну освіту та все життя працювала у сфері української філології, була доктором філологічних наук та майже 30 років викладала у "Львівській політехніці", обіймаючи посаду професора кафедри української мови.

Активну діяльність у консервативно-націоналістичній «Свободі» Фаріон розпочала на початку нульових. З 2006 року була депутатом Львівської облради і регулярно балотувалася до Верховної Ради України, але потрапити до парламенту змогла лише один раз – у 2012 році.

Найбільш відомою політика зробили її гострі, часто на межі політкоректності заяви про впровадження української мови та випади на адресу всього, що пов'язано з Росією, зазначає Українська служба Бі-бі-сі.

2010 року вона критикувала імена дітей, які здавалися їй недостатньо українськими.

Після обрання до парламенту, коли при владі був Віктор Янукович та Партія регіонів, політика активно виступала проти всіх ініціатив, які обмежували використання української мови.

2014 року "Свобода" не пройшла до парламенту, і Фаріон повернулася до Львова. До 2019 року професор вела історичний телепроєкт "Веч особистості", метою якого була популяризація історичних особистостей – від Івана Мазепи до Степана Бандери.

Восени минулого року Фаріон опинилася в центрі гучного скандалу, через який СБУ розпочинала кримінальне розслідування. Все почалося з інтерв'ю, в якому вона різко критикувала українських військових, які продовжують спілкуватися російською.

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не розмовляють українською мовою – хай себе назвуть "російськими". Чому вони такі очманілі? — говорила мовознавець у програмі „Рандеву з Яниною Соколовою“. — Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка".

Після скандалу, спровокованих її словами, Фаріон опублікувала повідомлення одного зі своїх передплатників з анексованого Криму, в якому той підтримував її. При цьому вона не приховала персональних даних, і до цього юнака, як писали українські ЗМІ, прийшли співробітники ФСБ.

Дізнавшись про це, львівський студенти влаштували акцію протесту та вимагали звільнення професора, і 15 листопада 2023 року "Львівська політехніка" звільнила Фаріон, але у травні суд поновив її на посаді та присудив компенсацію. На ці гроші, як повідомлялося, вона купила 11 дронів для військових.

Станом на 19 липня досудове розслідування у кримінальній справі Фаріон продовжувалося. Зокрема, за статтею про образу честі та гідності військовослужбовця. СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу її висловлювань.

Читайте також: Якою буде погода на вихідних: про можливі дощі з грозами розповіла відомий синоптик

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк