28.08.2020, 16:23

Інструкція: Шукаємо помилки в електронних деклараціях чиновників

Дмитрий Михайлов | Всі новини автора

У 2017 році сайт Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених виконувати функції держави й місцевого Самоуправління «ліг» від кількості завантажуваних документів, бо звітувати стали місцеві депутати й чиновники, працівники комунальних та державних підприємств. Зі збільшенням кількості, різко знизилася якість — помилок в деклараціях стало в рази більше

Ніяких статей і роз'яснень по нюансах е-декларування на початку 2017 роки не було, НАЗК став пояснювати тільки в кінці періоду декларування. Наприклад, про місце роботи, яке має вказувати депутат місцевої ради дали роз'яснення тільки після 20 березня 2017 року. Тому помилки зробили багато. <

Подивіться відеоурок з пошуку помилок в деклараціях:

Зміст:

Місце роботи та посада суб'єкта декларування

Нерухомість і земля

Транспорті засоби

Відомості про доходи

Немає активів

Вартість нерухомості та транспортних засобів

Хто повинен був подати декларацію

  • Депутати місцевих рад
  • Посадові особи місцевого самоврядування
  • Державні службовці категорії «В»
  • Військові посадові особи ВСУ, Держспецзв'язку та інших військових формувань
  • Керівники закладів охорони здоров'я центрального, обласного, районного, міського рівня
  • Президент, перший віце-президент, віце-президенти й головні вчені секретарі НАНУ і національних галузевих академій наук, керівники науково-дослідних інститутів та інших наукових установ
  • Посадові особи юридичних осіб публічного права — працівники, наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції (державних, комунальних підприємств, установ або організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів, їх заступники, особи, які керують ділянками робіт).

Не заповнюють декларацію

  • Освіта — всі посадові особи державних і комунальних закладів освіти (ДНЗ, ЗНЗ, ПТНЗ, позашкільна освіта). ВИКЛЮЧЕННЯ для керівників вузів і їхніх заступників.
  • Охорона здоров'я — посадові особи державних і комунальних закладів охорони здоров'я, крім керівників.
  • Наука — посадові особи державних і комунальних закладів науки, крім президентів, перших віце-президентів, віце-президентів і головних вчених секретарів НАНУ і національних галузевих академій наук; інших членів Президії НАН України та президій національних галузевих академій наук, обраних загальними зборами НАН України та національних галузевих академій наук відповідно; керівників науково-дослідних інститутів та інших наукових установ.
  • Культура, спорт — посадові особи закладів культури, мистецтв, відновлення і збереження національної пам'яті, фізичної культури, спорту і національно-патріотичного виховання незалежно від рівня і підпорядкованості
  • Соцзахист — посадові особи закладів, що здійснюють основну діяльність у сфері соцобслуговування населення, соціальної та професійної реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів, соцзахисту ветеранів війни та учасників АТО.

Список закладів, посадові особи яких звільняються від подачі е-декларацій, є вичерпним. Тому обов'язок щодо заповнення е-декларацій з 01.01.2017 р залишилася у посадових осіб інших державних і комунальних установ та організацій, наприклад, Держветфітослужби.

Ні під одну хвилю е-декларування не підпадають (оскільки на них не поширюються вимоги фінансового контролю відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону № 1700):

1) працівники держорганів, які виконують функції з обслуговування, службовці й робітники ОМС (наприклад, секретарі, стенографісти, архіваріуси, діловоди, охоронці, якщо вони не виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції);

2) посадові особи приватних підприємств, навіть якщо в них є частка державної або комунальної власності;

3) військовослужбовці строкової служби;

4) приватні та державні нотаріуси, адвокати.

Місце роботи та посада суб'єкта декларування

За роз'ясненням НАЗК: «у розділі« Інформація про суб'єкта декларування »у полях, які стосуються місця роботи та займаної посади, та патенти, Зазначити посаду, у зв'язку З якою виник обов'язок подати  Декларацію. Наприклад, посаду депутата місцевої ради чи члена Наглядової ради. Те саме стосується кандидатів на такі посади ».

Велика кількість депутатів місцевих рад вказали роботу і посаду на підприємствах і як підприємці, бо вважали, що «депутат» - це не посада, а громадська діяльність.

должность декларация

Виявляється, вказувати треба назву діяльності, у зв'язку з якою у нього виник обов'язок подавати декларацію.

Нерухомість і земля

У цьому розділі — величезна кількість помилок. Основна — треба вказати нерухомість, якою декларант користується (орендує, просто живе у квартирі чоловіка або батьків).
Наприклад, депутат взагалі не вказав нерухомість, якою користується.

По суті, сюди вписується місце фактичного проживання. Наприклад, депутат Юрій Фурман зареєстрований в Кадіївці, а фактично проживає в Сєвєродонецьку. Але житло у нього є тільки в Кадіївці. А де він живе в Сєвєродонецьку?

Якщо декларанту належить лише частина майна або землі, треба вказати всіх власників.

Є у наших декларантів будинку, які висять в повітрі, тобто без вказівки земельної ділянки. Не можна користуватися житловим будинком, при цьому ніяк не використовувати земельну ділянку, на якому такий будинок коштує. Це може бути не тільки власність, а й оренда, безоплатне користування.

Транспорті засоби

Якщо машина належить дружині декларанта, а він її користується, то це також треба вказувати в декларації. Теж стосується службового транспорту, що використовується в особистих цілях.
Наприклад, народний депутат Сергій Дунаєв користується автомобілем Порш Каєн, він навіть записав в ньому інтерв'ю. Однак у нього в декларації такого ТЗ немає.

Відомості про доходи

Одна з найбільш поширених помилок — неправильну вказівку джерела походження такого виду доходу. Депутати, чиновники просто вказують себе як джерело не тільки зарплати, але і пенсії, хоча їм необхідно вказувати свого роботодавця або організацію (Управління пенсійного фонду)

Хто повинен бути власником своєї зарплати? Звичайно ж, декларант. В крайньому випадку — спільна власність з чоловіком. Але бувають власники — роботодавці.

Немає активів

Необхідно декларувати активи, які В СУКУПНОСТІ перевищують 50 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня звітного року:

68 900 гривень (1378 гривень х 50) - для тих, хто подає декларацію за 2016 рік.

Можна тільки дивуватися деклараціям людей, які отримують сотні тисяч гривень доходу, не витрачають їх (не заповнений розділ витрати, не купувалася нерухомість, ТС і дорогі речі), при цьому зовсім не вказують розміри хоча б готівкових коштів. Наприклад, фахівець Лисичанського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Луганській області разом з чоловіком і дочкою витратили всі зароблені понад 770 тис. Грн.

Вартість нерухомості та транспортних засобів

Дуже часто, навіть купуючи у звітний період автомобіль, декларанти не вказують його вартість. Те ж стосується нерухомості та земельних ділянок. Незважаючи на те, що їх оцінка робиться в тому числі під час приватизації й успадкування.

Як бачите, помилок в деклараціях дуже багато. Але є й дурні, наприклад, поліцейські декларують дохід 10-15 млн. Грн. Таких мільйонерів багато в Патрульній поліції міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне.

Також вартість квартири може бути 9 грн на момент придбання.

Частина власності може становити 1%, замість 100%. Вражають назву посад: «замісник» - замість заступник, «керівник» - замість керівник, «голова» - замість голова. Виходить, що люди, які виконують функції держави, не знають державну мову.

Читайте також: Інструкція користувача: як шукати інформацію в деклараціях чиновників

нет
Теги новин: