Лечо з баклажанів "П'ятірочка" на зиму
- баклажан
- помідор
- солодкий перець
- цибуля
- морква
Найсмачніше лечо з баклажанів для консервування на зиму - це, безсумнівно, "П'ятірочка". Свою назву воно отримало через склад рослинних інгредієнтів, яких повинно бути рівно п'ять: цибуля, помідори, баклажани, морква і болгарський перець. Саме ці овочі складають оптимальний смак для цієї консервації.
До речі, якщо ви є шанувальником інших овочів, наприклад, капусти, то ви легко можете внести її в рецепт, замінивши будь-який інший овоч на ваш вибір.
Читайте також: Консервація баклажанів на зиму: список рецептів
Інгредієнти:
- 1,5 кг баклажанів (найкраще брати молоді дрібні плоди);
- 1 кг помідорів;
- 1 кг солодкого перцю;
- 0,5 кг цибулі;
- 0,5 кг моркви;
- 0,5 склянки рослинної олії (для неповторного смаку та аромату краще брати нерафіновану олію);
- 120 мг 9% столового оцту;
- 0,5 склянки цукру;
- 2 столові ложки солі;
- лавровий лист, зелень, перець горошком, часник на смак.
Підготовка:
- Помідори промиваємо, очищаємо від шкірки та пропускаємо через м'ясорубку. Секрет: помідори легше очистити, якщо їх спочатку злегка обдати окропом. У миску з товстим дном налити рослинну олію, додати моркву, нарізану великими або круглими шматочками. Отриманою томатною масою залити моркву. Все ретельно перемішати та тушкувати в сковороді на слабкому вогні близько 30 хвилин, не забуваючи помішувати.
- Цибулю нарізати півкільцями. Порада: легко нарізати цибулю без сліз, якщо попередньо намочити ніж і сам лук в холодній воді. Солодкий перець нарізати великими шматочками. Додаємо в томатно-морквяну суміш наші овочі й тушкуємо до кипіння. Баклажани нарізати невеликими кубиками та відправити до овочів.
- Порада: щоб баклажани не мали гіркого присмаку, потрібно замочити їх на пару годин в прохолодній підсоленій воді. В цьому випадку необхідно притиснути овочі гнітом (щоб баклажани не спливали). Солона вода витягне з фруктів всю гіркоту, і ви уникнете неприємних моментів в процесі дегустації консервів. Також додаємо сіль, цукор і перець горошком. Довести до кипіння, потім тушкувати близько півгодини на слабкому вогні.
- Починається кінцевий етап підготовки лечо. Тепер все залежить від ваших смакових уподобань. Пропонується набір продуктів. Зі смаком лечо можна грати як завгодно.
- Додати пропущений через прес часник, оцет, лавровий лист, зелень. Варимо лечо ще 5-10 хвилин. Потім готову суміш розкладаємо по простерилізованим банкам, закочує кришками, перевертаємо догори дном. Готовий салат потрібно загорнути та дати настоятися близько доби.
Найкраще зберігати лечо з баклажанів "П'ятірочка" при кімнатній температурі та в темному місці.
Приємного апетиту!