27.07.2020, 10:56

Щавель: користь чи шкода для здоров'я?

Татьяна Землянко | Всі новини автора
щавель

Ця багаторічна рослина підкорила своїми властивостями багатьох кулінарів і кухарів. Його із задоволенням додають в салати, супи, м'ясні страви. Щавель широко використовується не тільки в кулінарії, але й у медицині. В його складі присутня клітковина більшою мірою і зовсім небагато жиру і білка. Давайте придивимось до цієї рослини більш детально.

До певного часу щавель вважався звичайним бур'яном, поки не розкрили його корисні властивості і насичений склад з безлічі корисних елементів і вітамін. Найбільшу користь він приносить, якщо його вживати в свіжому вигляді, не застосовуючи термообробку. Щавель є багаторічною рослиною: посадивши його одного разу, ви зможете користуватися цим корисним продуктом багато років.

Цю культуру можна заготовлювати на зиму декількома способами. Відмінний варіант-зібрати молоде листя, помити, обсушити, нарізати і висушити природним чином, іноді перемішуючи до повного висихання. Другий спосіб - це консервування із застосуванням солі і без неї, укласти в банки, попередньо нарізавши, залити окропом і накрити кришкою.

Корисні властивості

При регулярному використанні щавлю можна зміцнити стан зубів і кісток, позбутися безсоння, поліпшити в цілому роботу всього організму.

У косметології його активно використовують в боротьбі з проблемною шкірою. На основі щавлю виготовляють лосьйони, тоніки, різноманітні маски, особливо для жирної шкіри.

Щавель також усуває свербіж, висип, подразнення шкіри, сприяє швидкому загоєнню ран.

Він чудово справляється з проблемами шлунково-кишкового тракту, очищає нирки і сечостатеву систему.
Завдяки своєму кислому смаку, його можна застосувати майже до будь-якого підсумкового продукту. Відмінно використовується в начинках для пирогів і пиріжків. А на Карибських островах з щавлю виготовляють дуже смачний чай.

Читайте також: Як вибрати засоби для захисту посіву і рослин від бур'янів

У чому його шкода

Як і будь-який інший продукт, якщо його вживати в надмірній кількості, з корисного може виявитися шкідливим. Тому через вміст щавлевої кислоти рослина може спровокувати загострення деяких захворювань, особливо шлунково-кишкового тракту. Щоб цього не сталося, поєднуйте щавель з кисломолочними продуктами.

Зверніть увагу на те, яке листя ви зриваєте з грядки або купуєте на ринку, позаяк щавель найбільш корисний саме в молодому листі. Якщо вони слабо зеленого кольору з коричневими плямами, це свідчить про те, що це стара, з підвищеною щавлевою кислотою рослина.

теги: