15.12.2020, 21:51

Мандарини: користь і шкода для організму людини

Татьяна Землянко | Всі новини автора
мандарины

Одним з найулюбленіших зимових фруктів є мандарини, вони у великій кількості присутні на святкових столах. У їх складі величезна кількість корисних речовин, вони не накопичують нітрати, а значить підходять для лікувального і дієтичного харчування. Розглянемо властивості мандарин докладніше і поговоримо про їхню користь і можливу шкоду.

Користь фрукту

Мандарини відносяться до тих фруктів, які прискорюють процес одужання при застуді. Продукт низькокалорійний, і якщо ви прагнете схуднути, то вживати його варто після їжі. А якщо навпаки - хочете набрати вагу, то до прийому їжі. Дієтологи радять за один раз вживати не більше трьох мандаринок, так як вони своєю кислотою дратують шлунково-кишковий тракт. Шкірку фрукта застосовують для цілющих відварів. Також цей цитрус зміцнює судини і розріджує кров.

Читайте також: Зберігання яблук взимку в домашніх умовах

Під час вагітності жінкам мандарини особливо корисні, тому що завдяки своїм складом вони благотворно впливають на розвиток плода і загальний стан здоров'я майбутньої матусі. При токсикозі або нудоті допомагає запах цитрусу. Чоловікам які палять також принесе користь цей чудовий фрукт, він нейтралізує токсини.

Дітям цитрус поліпшує роботу імунітету, запобігає появі рахіту та покращує травні процеси. Малюкам слід їх їсти тільки після прийому їжі.

Широке застосування мають мандарини в кулінарії. З цього фрукту варять джеми, варення, желе і цукати. Найчастіше додають як приправу в десерти і випічку, а також в м'ясні страви. Але в основному його всі люблять вживати у свіжому вигляді.

Протипоказання

Мандарин, як і будь-який цитрус, може викликати алергію, тому алергікам потрібно бути обережними. Підвищена кислотність у мандаринах може завдати шкоди шлунку у вигляді гастриту або виразкової хвороби, також він протипоказаний людям із захворюваннями печінки. Педіатри радять дітям до року давати мандарин дуже обережно і невеликими порціями.

Як вибирати і зберігати мандарини

Плоди повинні бути щільними і пружними, окрас шкірки рівномірним, ніяких плям з яскраво вираженим цитрусовим запахом бути не повинно. Розмір краще вибирати середній, так як великий плід має безліч білих прожилок, а дрібний - багато кісточок. Якщо при натисканні на шкірку мандарина залишається вм'ятина надовго, то фрукт перемерзлий, і в ньому майже не залишилося корисних речовин та вітамінів.

Плоди в обов'язковому порядку слід вимити перед тим, як чистити. Зберігати мандарини можна в холодильнику, терміном до одного місяця.

Читайте також: Ожина - користь і шкода

У даного фрукта безліч різних сортів, що відрізняються своїм кислим або солодким смаком. Найсмачнішим і довгозберігаючим вважається сорт «Клементина».

Приємного апетиту і будьте здорові!