12.01.2021, 12:10

Квіти з розсади: що і як можна сіяти в січні

Віктор Білий | Всі новини автора

Більшість насіння декоративних рослин висівають в березні або квітні. Але самі нетерплячі садівники можуть приступити до посіву розсади вже в січні. Дізнайтеся, які квіти можна сіяти в січні та чому деяким рослинам така рання дата посіву навіть необхідна.   

Уже в січні сіють однорічні рослини, вегетація і час цвітіння у яких найбільш тривалі. У таких рослин перші квітки іноді з'являються тільки через 4 місяці після посіву насіння. Завдяки січневому посіву ці рослини зацвітають незабаром після висадки розсади в землю, що зазвичай відбувається в другій половині травня.

Читайте також: Як виростити розсаду петунії в домашніх умовах

Бегонія

Посів безперервно квітучих бегоній відкладати не варто-найкраща дата-січень. Насіння висівають на поверхню, потім злегка засипають тонким шаром піску. Можна накрити фольгою або склом. Найкраще бегонії проростають при температурі 20-22 ° C, перші сходи повинні з'явитися приблизно через 20 днів.

Перуанський геліотроп

Сіяти геліотропи можна з січня по березень. Перед посівом насіння слід переохолодити-витримати при 1-5° C протягом тижня. Потім помістити їх на землю і злегка присипати. При посіві геліотропів потрібно запастися терпінням, тому що вони почнуть проростати приблизно через 4 тижні.

Мис Лобелія

Цей вид лобелії можна сіяти на розсаду з січня по березень, до появи сходів потрібно чекати близько 2 тижнів. Насіння не потрібно накривати субстратом, краще накрити горщик фольгою або склом. Поливати лобелію найкраще замочуванням.

Герань 

Герань належати до тих видів, для яких січень — найкраща дата сівби. Вони зацвітуть тільки через пів року. Однак варто знати, що отримані таким чином рослини сильніше, здоровіше і стійкіше, ніж отримані з живців пагонів. Перед посівом насіння слід замочити у воді кімнатної температури (на 12-24 години). Насіння злегка засипають піском, а місткість накривають фольгою. Їм потрібно забезпечити температуру 20-25° С, вони почнуть сходити через 7-10 днів. 

Петунія садова

Сіяти ці квіти можна в січні або лютому. Насіння кладуть на землю і злегка накривають, коли вони починають проростати, тобто через 10-14 днів. Петунії досить схильні до грибкових захворювань, тому варто використовувати стерилізований субстрат, і не накривати горщики фольгою.

Примітка:петунії можуть бути фантастично пофарбовані, але якщо ви сієте насіння, зібрані самостійно, немає гарантії, що нові рослини будуть виглядати однаково (це стосується і інших рослин).

Саджанці січня: температура і світло

У січні дні ще короткі, і часто виникає проблема з недостатнім освітленням. Тому саджанці потрібно розміщувати на самому світлому місці, наприклад, на південному підвіконні. Так рано посіяні рослини також слід висвітлювати спеціальною лампою для рослин — на жаль, звичайні лампи не впораються з цим завданням, тому що рослинам необхідно забезпечити світло відповідного кольору (червоний і синій).

Читайте також: Коли висаджувати розсаду у відкритий ґрунт. Таблиця

Світлодіодні лампи з такими світлодіодами тепер не сильно вдарять по кишені (вони також енергоощадні), тому, якщо ви серйозно ставитеся до раннього вирощування рослин, вам слід подумати про їх покупку.

Що ще потрібно пам'ятати при вирощуванні розсади

  • субстрат – для виготовлення розсади найкраще використовувати готовий субстрат, призначений для цієї мети. Також можна використовувати суміш зневодненого торфу, піску і листової землі (в рівних пропорціях);
  • вологість – рослинам потрібно забезпечити постійно вологий субстрат, але не вологий. У місткостях повинні бути дренажні отвори; якщо горщики накрити фольгою або склом, при появі паростків його необхідно прибрати;
  • полив – вода подається акуратно обприскуванням субстрату або замочуванням (заливкою в підставку).
теги: