28.02.2021, 13:27

Що робити з осіннім листям на садовій ділянці

Ольга Ранська | Всі новини автора

Як правило, восени на дачній ділянці збирається багато опалого листя. Що ж з ними робити і як використовувати?

З опалого листя можна робити листовий перегній, який є хорошим засобом для поліпшення структури грунту, а також використовувати їх в якості природної мульчі.

Листовий перегній готувати не складно. І хоча він майже не містить поживних речовин і не може використовуватися як добриво, його гідність – в кондиціонуючих властивостях. Тобто, грунт, присмачена перегноєм, довше затримує вологу, допомагаючи рослинам без проблем переносити літню посуху. До того ж перегній – улюблене місце проживання дощових черв'яків, які теж хороші помічники садівників. Не зовсім готовий листовий перегній хороше доповнення до садового компосту. І якщо ви будете так використовувати опале листя, то вам не доведеться його спалювати, поширюючи їдкий дим.

Збирати опале листя зручно за допомогою спеціальних віялових грабель, які не ушкоджують рослини і які можна використовувати навіть в сиру погоду (що восени не рідкість). А мокре листя швидше піддаються процесу розкладання. Тому, зібране сухе листя треба зволожити, щільно укласти і утрамбувати.

Як правильно укласти сухе листя

Для цього можна скористатися:

  • спеціальною конструкцією з чотирьох дерев'яних кілочків, обтягнутих металевою сіткою, розміром 1м х 1м або більше, з відкритим верхом;
  • щільними поліетиленовими мішками для садових відходів: наповніть їх мокрим листям і проколіть в декількох місцях, а верх можна або злегка скрутити, або залишити відкритим;
  • спеціальними мішками для листового перегною, які можна знайти в спеціалізованих магазинах.

опавшие листья опавшие листья опавшие листья

Все, що потрібно знати про перегній

  • Мішки з листям ставлять в затишному куточку ділянки і готовий перегній дістають і використовують у міру необхідності.
  • Грибковим культурам, які саме перетворюють листя в перегній, майже не потрібен кисень, але потрібна висока вологість. Процес також можна прискорити, якщо змішати листя з залишками зеленої трави.
  • Чекати, коли ж листовий перегній буде готовий, важко тільки в перший рік. А коли ви налагодите цей процес, то під час закладки «нових» листя, у вас вже будуть готові торішні для використання їх при осінніх роботах в саду.
  • Залежно від якості приготування, молодий листовий перегній готовий через 0,5–2 роки. У ньому, крім темної однорідної маси, зазвичай добре проглядаються остови листя, іноді трапляються цілі листочки і дрібні палички. Такий перегній добре додавати в грунт на ділянці, прикопувати під рослини, використовувати в якості мульчі.
  • Витриманий листовий перегній готовий через 1,5-3 роки. Він вже виглядає як темна розсипчаста рівномірна грунт без вкраплень окремих листя. Крім усього перерахованого для молодого перегною, витриманий добре підходить для посіву насіння і вирощування розсади. Крім того, його добре використовувати і для кімнатних рослин.

Застосування опалого листя

  • Мокре опале листя можна просто розкласти на порожніх ділянках грунту і тоді воно послужить природною мульчею, яка буде перешкоджати росту бур'янів, вивітрюванню грунту та вимиванню з неї мінералів. А навесні їх можна буде зібрати граблями або перекопайте разом з ґрунтом.
  • Трохи опалого листя можна додати і в компостну купу, особливо якщо восени ви додасте туди зелених садових і овочевих відходів.
  • Крім цього, сухе листя можна використовувати в якості утеплювача для укриття на зиму троянд та інших теплолюбних чагарників і рослин.
  • Опале осіннє листя красиво виглядає на ґрунтових доріжках, тому тут їх можна і не прибирати.
  • Залишити опале листя можна і біля паркану, під деревами в далеких куточках саду: в таких місцях люблять зимувати їжачки.
  • Щоб швидко і без проблем прибрати листя з газону, в суху погоду пройдіться по ньому газонокосаркою зі знятою кошиком. Подрібнене листя залишаться на траві і незабаром просто зникнуть в грунті під галявиною, при цьому поліпшивши його якість.
  • Якщо ви використовуєте технологію насипного городу (високі грядки, контейнери, ящики і т.п.), то туди теж можна насипати шар опалого листя. Можна змішати їх з зеленими відходами і компостом, які ви використовуєте для наповнення грядок: листя поліпшать якість і структуру грунту на городі.
  • Опале листя можна змішати і з однорічними бур'янами (але бур'яни повинні бути без коренів і без квітів/Насіння). Складіть все в пластиковий пакет і періодично трясіть його, щоб вміст вийшло рівномірним. А коли період розкладання закінчиться, у вас вийде дрібний якісний грунт, який можна використовувати для розсади і кімнатних рослин.
  • Ну а найкрасивіші листя можна використовувати творчо — для виробів з листя і складання осінніх композицій для прикрашання будинку.