24.05.2021, 16:01

Нові способи посадки картоплі: практичні поради

Віктор Білий | Всі новини автора
Новые способы посадки картофеля

Посадка картоплі - звичне заняття для кожного городника. Існує маса способів, при цьому будь-яка з технологій по-своєму хороша, але серед них є і такі, які здатні спростити посадку коренеплоду в рази.

Способи посадки картоплі

  1. Перш за все, дуже швидко з цим завданням впорається мотоблок. Однак далеко не кожен може садити картоплю за допомогою даної техніки, та й такий простий спосіб вимагає чималих фінансових витрат. Необхідно не тільки придбати мотоблок, але також запастися паливом і подумати про технічне обслуговування даного агрегату. Але все ж він при великих обсягах робіт просто незамінний.
  2. Для тих, хто має невелику ділянку і хоче швидко і просто здійснити посадку картоплі, варто використовувати ручний інструмент. Після попередньої підготовки картоплі до посадки необхідно всього лише вирити траншею, в яку спочатку поміщаються добрива, гній або перегній. Такий спосіб підходить, коли місце під посадкою Рівне, на ньому не застоюється вода, а сонце рівномірно висвітлює і добре прогріває землю.
  3. Посадка картоплі в траншеї. В регіоні з жарким кліматом, картопля краще садити в траншеї. Не можна використовувати цей спосіб у вологих місцях, на щільному ґрунті: стояча вода і поганий повітрообмін вб'ють бульби. Але навіть якщо цього не станеться, всілякі хвороби, гнилі, легко утворюються при несприятливих умовах, майже напевно зіпсують урожай.
  4. Посадка картоплі під солому. Мабуть, з усіх нововведень цей варіант найбільш обговорюваний. Суть методу: картоплю розкладають на рівній поверхні (часто без перекопування прямо на дерні) і засипають соломою (при відсутності соломи можна використовувати скошену траву).
  5. Посадка картоплі в бочки. Бочки, відра, поліетиленові пакети, в тому числі та міцні – для посадки картоплі підійде практично будь-яка місткість, якщо в ній є дренажні отвори, щоб не застоювалася волога (інакше бульби загниють). Залежно від розмірів обраного контейнера технологія посадки може змінюватися. Найпростіший варіант: насипати в місткість родючий шар ґрунту приблизно 15-20 см, викласти картоплю і присипати ґрунт. У міру зростання бадилля додається ґрунт. Коли настане час збору врожаю, просто витрусіть вміст контейнера і виберіть бульби.

Густота посадки може змінюватися тільки в меншу сторону, бо це здатне негативно вплинути на її проростання.

Читайте також: Як виростити на дачі хороший урожай смачної картоплі

Кожну наступну траншею слід робити приблизно через ширину багнета, що дозволить не тільки швидко закопати попередню, але і дасть надалі місце для зручного здійснення прополювання та обробки картоплі.

Після посадки слід провести боронування за допомогою граблів, що дозволить розбити великі бульби та зберегти вологу в ґрунті.

Догляд за картоплею

Також при посадці можна використовувати спеціальні препарати проти шкідників. Наприклад, щоб позбутися від дротянки відмінно підійде «Провотокс», який абсолютно безпечний для людини. Під час посадки картоплі в траншеї відстань між коренеплодами має бути близько 30 см, при цьому зазначений препарат додається по три-чотири гранули.

Читайте також: Як виростити здорову картоплю

Також існують і інші засоби, які допомагають від шкідників: вони можуть попередньо змішуватися з піском, ґрунтом або розчинятися у воді. Точні пропорції завжди вказуються на упаковці.