24.06.2021, 21:55

Способи боротьби з колорадським жуком

Татьяна Землянко | Всі новини автора
колорадский жук

Ця комаха вважається найвідомішим і небезпечним шкідником на наших ділянках, особливо для картоплі, але вона не гидує і іншими культурами. Вже кілька поколінь ведуть з нею боротьбу, але вона успішно щороку з'являється на городі. Існує маса засобів, для боротьби з цим набридливим жуком, з яким ми сьогодні і познайомимося.

Слід пам'ятати, що в першу чергу жуки з'їдають слабкі і хворі рослини, тому подбайте про зміцнення їх здоров'я. Можна починати боротися з колорадським жуком, ще до того, як картопля проросте. Для цього буде потрібно розкласти по грядках картопляні очистки або різану картоплю. Буде більше ефекту, якщо ви картоплю попередньо витримаєте близько п'яти годин у розчині - на літр води 4 столові ложки хлорофоса, тоді ви зберете врожай загиблих комах.

Читайте також: Як ефективно позбутися від колорадського жука

Є чудовий і нешкідливий спосіб відлякувати цих шкідників: скористайтеся тим фактом, що вони дуже не люблять різких запахів. Можна посадити між картопляними рядами такі рослини, як наприклад: календулу, кріп, чорнобривці, часник, мелісу або нічну фіалку - тобто будь-яку рослину з сильним запахом.

Можна обприскувати картоплю простим розчином: 300 г цибулиння і 10 літрів гарячої води, настояні протягом доби. Аналогічний засіб зможете приготувати з полиню. Або просто заваріть розчин на оцті, часнику, гірчиці або інших рослинах з яскраво вираженим запахом. Обприскуванням рослин слід займатися не в спекотну денну погоду, а рано вранці або ввечері. Особливо це стосується хімічної обробки, так як вдень йде інтенсивне випаровування.

При посадці картоплі буде дуже корисним для ґрунту і згубним для шкідників, якщо ви в кожну лунку будете додавати тирсу з хвої, те ж лушпиння цибулі або деревну золу. Буде благотворно впливати регулярне розпушування ґрунту і видалення бур'янів на грядках.

Читайте також: Хвороби і шкідники картоплі

У спеціалізованих магазинах ви зможете знайти масу препаратів для боротьби з жуками. Застосовуючи будь-який обраний вами засіб для знищення шкідників, слід пам'ятати, що жуки легко пристосовуються до постійних препаратів, особливо хімічних, тому обов'язково чергуйте їх. Застосовуючи хімічні засоби, обов'язково дотримуйтесь інструкції. А найкращий засіб - застосовувати кілька варіантів одночасно. Осіннє глибоке перекопування ґрунту також послужить вам профілактикою від колорадських жуків.

Гарного вам врожаю.