18.07.2022, 14:19

Як вибрати сорт соняшнику і отримати гарний врожай

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Соняшник — популярна в нашій країні сільськогосподарська рослина. Водночас вона є головною олійною культурою України. Наразі існує багато різноманітних сортів соняшника, причому кожен має певний набір характеристик, що відрізняють його від інших. Вчені селекціонери невтомно продовжують свою роботу щодо створення різноманітних сортів та гібридів цієї рослини, а також вдосконаленню технологій їх вирощування. Вони прагнуть, щоб ця корисна культура була невразливою до хвороб та наших кліматичних умов.

Як правильно вибрати сорт соняшника

Кожен рік фермери стикаються з питанням, насіння якого сорту краще вибрати для посіву. Щоб це зробити правильно, обов’язково варто враховувати ряд факторів, що будуть впливати на майбутній врожай:

  • зона вирощування;

  • кліматичні умови;

  • стан поля;

  • наявність шкідників та їх види (заразиха та грибкові хвороби);

  • кількість сонячних днів;

  • доступність вологи.

А якщо йдеться про посушливі райони, то слід брати до уваги ще посуховитривалість та кількість вегетаційних днів сорту.

При виборі гібриду соняшника важливо звернути увагу ще й на те, яку технологію вирощування буде використано. Так, інтенсивні типи вимагають значних вкладень у добрива, без яких їхня врожайність буде низькою. Екстенсивні види, навпаки, не потребують великих вкладень, вони більш пластичні і не вимагають великої кількості добрив, дадуть врожай навіть на бідному ґрунті, але й сам врожай буде менший.

Гібрид НК «Конді» — один з класичних варіантів з високим потенціалом врожайності

Конді соняшник — гібрид, який пропонує своїм клієнтам компанія «САНБЕРРІ Україна». Цей сорт інтенсивного типу середньоранньої стиглості має дуже добру початкову енергію росту, його можна вирощувати в таких кліматичних зонах України, як Полісся, лісостеп, степ. Найбільші врожаї він буде давати на Вінниччині, Дніпропетровщині, Житомирщині, Сумщині, Полтавщині, Київщині. Також цей сорт саджають у Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській і Чернігівській областях. Варто враховувати, що врожайність може бути трохи меншою на ґрунтах після бобових та рапсу.

НК «Конді» дуже стабільний і пластичний. Його вегетаційний період триває від 116 до 125 днів. Це один з найбільш високоврожайних гібридів з рекордним вмістом олії (до 54 %). Сорт добре відгукується до агрофону і має потенційну врожайність — від 40 ц/га. Для отримання гарних результатів агрономи рекомендують в умовах нашої країни надавати перевагу використанню класичної технології вирощування. Причому «Конді» дуже добре реагує на покращення рівня агротехнології. Висота рослини сягає від 150 до 170 см. Сорт стійкий до засухи.

Цей сорт стійкий до різних хвороб, а саме до склеротинії (біла гниль), фомозу, фомопсису, сірої гнилі, а також до заразихи (раси) А–Е. При посадці не можна загущувати посів — це може спричинити вилягання рослин.

Рекомендації з технології вирощування

Для отримання максимальної врожайності цю сільськогосподарську культуру слід сіяти в оптимальні терміни посадки із застосуванням інтенсивної технології. Також варто дотримуватися сівозміни, уникати загущення посівів. Густота залежить від ґрунтово-кліматичної зони вирощування. Рекомендовано дотримуватися таких параметрів цього показника (із розрахунку на гектар):

  • недостатньо вологи (посушливі умови південних степів та Приазов’я) — 35–45 тис. рослин;

  • нестійка кількість вологи — 35–45 тис. рослин;

  • достатньо вологи (ліс, лісостеп) — 55–60 тис. рослин.

Для отримання гарного врожаю слід уникати культивування на полях з агресивними расами заразихи. Придбати насіння соняшнику НК «Конді» можна в компанії «САНБЕРРІ Україна».