03.08.2022, 12:43

Бджолині будиночки: як вибрати підходящий вулик для бджіл

Олег Білоусов | Всі новини автора
вулики

Хороший вулик життєво необхідний. Це знає кожен бджоляр, тому часто стикається з вибором, який тип вулика вибрати. Це дуже важливе рішення, тому що в залежності від того, який вид вулика обрано, потрібно підбирати до нього інше обладнання: рамки, годівниці, дефлекторні грати, дистанційні планки або медогонку.

В інтернет-магазині «Uley» бджолярі знайдуть будь-який інвентар для своєї пасіки, у тому числі якісні вулики. Наприклад, вулики польського бренду «Лисонь» можна вибрати на сторінці сайту https://www.uley.in/ua/product-category/yley/, де вони представлені в широкому асортименті. Відрізняються кількістю та розміром необхідних рамок.

Які бувають вулики

Вибір відповідних вуликів залежить від індивідуальних переваг бджоляра та характеристик конкретної бджільницької ферми (наприклад, розмір пасіки, чи є вона стаціонарною або пересувною, уподобаннями бджоляра тощо). Варто наголосити, що найкраще, якщо бджільницьке господарство використовує один – максимум два типи вуликів.

Будиночок для бджіл є невеликим дерев'яним коробом. Важливо розуміти, що інший матеріал не повинен використовуватися для виготовлення справжнього якісного вулика, т.к. його мешканці дуже чутливі до сторонніх запахів і не житимуть там, де їм не сподобається.

Типи конструкції вуликів

За типом конструкції розрізняють вулики:

  • лежаки (горизонтальні)
  • корпусні (вертикальні)
  • комбіновані

У вулику типу «лежак» рамки розміщуються тільки одному рівні, а місткість гнізда збільшують, додаючи збоку більше рамок. Тож має обмежений простір.

Вертикальні вулики складаються з елементів, які називають корпусами, їх часто називають ще називають підставками. На нижньому ярусі знаходиться матка з розплодом та бджолами, а верхній ярус використовується для зберігання меду. Цей тип вулика «розширюється» по вертикалі, за допомогою додавання нових ярусів.

Комбіновані вулики поєднують у собі риси горизонтального і корпусного вулика – кубатура гнізда може бути збільшена за рахунок додавання горизонтальних рамок (максимум до десятка – наскільки дозволяють внутрішні розміри вулика), і додатково на ньому можна встановити надбудову, в якій бджоли збиратимуть мед.

В Україні бджолярі більше віддають перевагу «лежакам». Їх внутрішній обсяг дозволяє вміщувати до 23 рамок. Такі вулики досить теплі та міцні, проте великий простір нерідко стає загибеллю для слабких та невеликих бджолиних сімей, які не можуть його обігріти. Тому внутрішній простір в таких вуликах часто штучно обмежують.

Багато хто також віддає перевагу корпусним вуликам. На відміну від «лежаків», особливо з незнімним дном, вони дозволяють легко споглядати бджолину сім'ю та виконувати гігієнічні процедури. Місткість вулика можна вільно збільшувати, додаючи додаткові поверхи. Можливість управління цілими корпусами спрощує управління бджільництвом та прискорює роботу, наприклад, при збиранні меду. Також легко можна замінити, наприклад, пошкоджену частину вулика. Крім того, такі вулики мають найменші габарити, що важливо при транспортуванні та зберіганні.

вулики

Типи рамок

Рамки, у свою чергу, розрізняють за кількома типами:

  • «Дадан» (на ім'я французького бджоляра Шарля Дадана),
  • «Рута»,
  • альпійський,
  • український
  • та інші

«Дадан» відноситься до групи вертикальних вуликів. Застосовується на пасіках з різним кліматом і цінується за простоту конструкції та невибагливість у догляді. Вертикальна конструкція добре захищає гніздо від остигання та перегріву, дозволяючи менше турбувати бджіл при збиранні меду. У стандартному корпусі достатньо місця для великої родини. Компактні «дадани» (на 8-10 рамок) можуть використовуватися на мобільних пасіках.

Вулик «Рута» є багатокорпусним вертикальним вуликом, що складається з 5-6 блоків (по 2 рамки з розплодом і кормом) в період активного медозбору. Просторе гніздо сприяє швидкому розвитку бджолиної сім'ї, знижуючи схильність до роїння. Працюючи з ним, використовують метод перестановки чи заміни цілих модулів, а чи не окремих каркасів. Навесні для цього потрібно дочекатися потепління, щоб не охолоджувати гніздо під час переміщення валізи. Завдяки відносно невеликій вазі тип «Рута» підходить для мобільних пасік.

Український тип ще називають вузьковисоким. Завдяки своїй формі забезпечують витягнутість бджолиного гнізда, що позитивно впливає на розвиток бджолиних сімей та їхню зимівлю.

Альпійський вулик має спеціальну систему вентиляції. У ньому підтримуються умови, сприятливі у розвиток бджолиних сімей, наближені до природних. Такі конструкції не вимагають зовнішнього утеплення взимку через відсутність верхніх входів та вентиляційних отворів.