30.11.2022, 18:08

Що таке агроволокно та які є види

Ольга Станішевська | Всі новини автора
агроволокно

Багато садівників і городників, які раніше використовували як мульчуючий тирсу, торф або зелень, згодом перейшли на агроволокно. Що це таке, де його використовують та де купить агроволокно?

Чорне агроволокно

Чорне агроволокно використовується так само як і звичайна мульча. Тобто після укладання покривного матеріалу під ним не зростатиме абсолютно нічого зайвого. Навіть найстійкіші бур'яни не зможуть отримати необхідну їм для зростання кількість світла.


Використовуйте чорний спанбонд таким чином:

  • перед посадкою або посівом оброблювана площа повністю закривається матеріалом;
  • у місцях посадки або посіву роблять лунки, щоб рослини мали доступ до світла та тепла.

Використовується абсолютно для всіх культур та декоративних рослин. Річ у тому, що сонячні промені не потрапляють на прихований ґрунт, але він все одно добре зволожується, вбирає тепло і в ньому живуть дощові черв'яки та корисні мікроорганізми.
В результаті ґрунт не пересихає, не з'являються бур'яни, а також шкідливі грибки, що люблять перезволожені місця (низини, ями).
Чорне агроволокно пропускає повітря, тож кисневого голодування коріння не відчує.

Біле агроволокно

Біле агроволокно найбільше підходить для теплиць, оскільки має зовсім інший тип захисту. Простіше кажучи, біла версія працює як звичайна плівка, але має більші функції. Річ у тім, що цей варіант використовується не як мульча, а як покривний матеріал у прямому розумінні цього слова.
Тепличний спосіб вирощування овочів дозволить одержати ранній урожай. Однак, щоб виростити помідори, перець, огірки, баклажани в теплиці, необхідно вивчити всі нюанси їх посадки та догляду.
Наприклад, на якійсь ділянці ви посіяли моркву, потім накрили білим агроволокном, і справа зроблена. Білий матеріал пропускає світло та тепло, повітря та вологу, створюючи парниковий ефект, що дозволяє отримувати врожай набагато швидше.
На відміну від чорного агроволокна, біле час від часу знімати для розпушування ґрунту або при необхідності додаткового поливу.
Агроволокном можна накривати рослини у відкритому ґрунті чи теплиці. У другому випадку воно допомагає заощаджувати опалення, знижуючи собівартість готової продукції.
Біле агроволокно можна використовувати для утеплення дерев та чагарників.

Ви знайдете різне агроволокно в Agreemarket, але перед тем, як його купляти, треба знати його щільність.

Підбір товщини агроволокна

Щільність агроволокна впливає не тільки на ціну та вагу, а й на світлопропускання, захист від морозу та багато іншого. Агроволокно з мінімальною товщиною важить 17 г на квадратний метр. Потім є варіанти 19 та 23 г на кв. По суті це найлегші варіанти білого агроволокна, які використовуються для створення парникового ефекту для культур, що вимагають максимального освітлення.
Це з тим, що агроволокно масою 17 г пропускає близько 80% сонячного світла, але таке «укриття» захистить лише від заморозків до -3°С.
Матеріал масою 19 і 23 г захищає від заморозків при -4°С та -5°С відповідно. Виходить, що у нас завжди буде вибір: більше світла чи краще захист від морозу.
Якщо ви живете на півдні, немає сенсу розміщувати занадто щільний матеріал, однак у північних районах краще давати дещицю світла для збереження насаджень. Є варіанти 30 та 42 г на квадрат. Вони відрізняються не лише вагою, а й застосуванням. Більш важкі підходять для тунельного обладнання теплиць, де є своєрідною оббивкою. Цей спанбонд витримує температуру 7-8°С.
Також варто розуміти, що чим вище щільність і вага, тим міцніше спанбонд. Тому ні в якому разі не використовуйте варіант 17 або 19 г на квадрат для покриття вашої теплиці, оскільки покриття лопне до того, як ви встигнете зібрати врожай.
І, нарешті, найважчий спанбонд – 60 г на кв. Він використовується тільки для покриття теплиці, тому що велика вага не дає рослинам його підняти. Таке агроволокно витримує морози до -10°С і прослужить не менше двох років навіть у найвітряніших регіонах.
Агроволокно вагою 60 г пропускає лише 65% світла.

Поговоримо трохи про товщину чорного спанбонда. Стандартний варіант – 60 г на 1 квадратний метр. Оскільки він не пропускає сонячне проміння, його товщина впливає лише на вагу та ступінь захисту ґрунту від перепадів температур. Якщо купити більш щільний і важкий варіант, це вже агротехнічна тканина (тканий матеріал з високою щільністю і схожою структурою на мішки з-під цукру або борошна).
Якщо ви хочете заощадити і купити легше агроволокно, переконайтеся, що воно виконуватиме свою функцію і захищатиме ґрунт від переохолодження або перегріву.

Особливості експлуатації, довговічність та переваги використання


Середній термін служби агроволокна складає 2-3 сезони. Такий короткий термін зберігання пов'язаний з тим, що матеріал вигоряє на сонці й перестає виконувати свої завдання.
Не забувайте про гризунів, птахів і сильні вітри. Всі ці фактори негативно впливають на термін служби.
Щоб продовжити термін служби спанбонду, після збирання їх необхідно акуратно зібрати, очистити від сміття, промити водою, згорнути та помістити у сухе місце, де немає гризунів.

Плюси агроволокна:

  • проникаємо для повітря, вологи, тепла;
  • захищає від бур'янів; захищає від птахів та гризунів;
  • можна використовувати цілий рік;
  • підходить для будь-яких насаджень як у відкритому ґрунті, так і в теплиці/оранжереї;
  • повністю екологічно чистий матеріал, що не виділяє жодних речовин у ґрунт чи воду;
  • як прискорює зростання рослин, а й створює оптимальний клімат для розвитку;
  • збільшує врожайність без шкідливих добавок.