09.07.2024, 11:04

Як відбувається видалення аварійних дерев

Ольга Григоренко | Всі новини автора
аварійне видалення дерев

Одним із важливих процесів, що забезпечують захист майна та безпеку людей, є видалення аварійних дерев. Причинами аварійності можуть стати хвороби, вік, ушкодження, спричинені вітром, блискавкою, ожеледицею та іншими природними явищами.  

Посібник для власників приватних будинків 

Щоб правильно видалити аварійні дерева, потрібно дотримуватися низки необхідних правил та рекомендацій. 

Оцінка стану аварійного дерева 

На першому етапі потрібно ретельно оцінити стан дерева, зробивши кілька важливих кроків: 

  1. Візуальний огляд. Фахівці повинні оглянути дерево, звернувши увагу на видимі ознаки ушкоджень, такі як зламані гілки, тріщини на стовбурі, грибкові руйнування, гниль та інші дефекти. 

  2. Діагностика кореневої системи. Для розуміння стійкості дерева важливо перевірити стан його кореневої системи. Коріння оцінюється на міцність, здатність утримувати дерево, наявність пошкоджень та гнилі. 

  3. Оцінка нахилу дерева. Велику небезпеку можуть становити дерева, які нахилені під кутом. Чим більший кут нахилу, тим вищий рівень ризику падіння. 

  4. Аналіз навколишнього середовища. Обов'язково потрібно врахувати такі фактори, як близькість до ліній електропередач, будівель, різних об'єктів. Це дозволить оцінити небажані наслідки можливого падіння дерева та розробити правильний план його видалення. 

Методи видалення аварійних дерев 

  1. Повне видалення дерева. Цей метод застосовується, якщо дерево має сильні пошкодження, або повністю засохло. Щоб не пошкодити навколишні об'єкти, дерево спилюють частинами, починаючи з верхівки, поступово просуваючись вниз. 

  2. Санітарна обрізка. Якщо дерево має пошкоджені гілки, але частково здорове, достатньо буде провести санітарну обрізку. Потрібно видалити тільки небезпечні та хворі частини, а здорові гілки зберегти. 

  3. Видалення методом кронування. Цей метод використовується, якщо є необхідність зробити дерево більш стійким та знизити ризик падіння гілок. Великі гілки та верхівка видаляються, а нижня частина дерева зберігається. 

  4. Видалення з використанням спеціалізованого обладнання. Робота з важкодоступними або високими деревами потребує особливого підходу. Щоб не наражати на ризик навколишні об'єкти, використовується спеціалізоване обладнання, таке як крани, підйомні платформи, альпіністське спорядження. 
    Для вирішення питання щодо вирубки насаджень Ви можете звернутися до цієї компанії: https://alpindustriya.com.ua/ua/vydalennja-avarijnyh-derev/.

Етапи видалення аварійного дерева 

Є кілька етапів видалення аварійного дерева: 

  1. Підготовка та планування. Після оцінки довкілля та стану дерева підбирається відповідний метод аварійного видалення та розробляється план. Визначаються місця спилу та точки кріплення страхувальних тросів. 

  2. Забезпечення безпеки. Для того, щоб до зони небезпеки не потрапили сторонні особи, перед початком робіт встановлюються огорожі та попереджувальні знаки. Для особистого захисту спеціалісти одягають спорядження: каски, страховки, рукавички. 

  3. Видалення гілок. За допомогою підйомних платформ або альпіністського спорядження фахівці піднімаються на дерево і, починаючи з великих гілок, поступово їх спилюють. За допомогою мотузок гілки опускаються на землю. 

  4. Спил стовбура. До спилу стовбура приступають після видалення гілок. Починаючи з верхівки, стовбур поступово розпилюється на кілька частин. Щоб не було пошкоджень навколишніх об'єктів, частини стовбура акуратно опускаються вниз. 

  5. Очищення території. Після повного видалення дерева обрізки, гілки, тріски та залишки листя вивозяться, щоб територія залишилася чистою. 

Утилізація та переробка деревини 

Важливим етапом після видалення дерева є правильна утилізація гілок і деревини, яка включає в себе кілька кроків: 

  1. Поділ деревини. Деревина сортується на придатну для використання та непридатну. З придатної деревини можна виготовляти меблі, будматеріали або використовувати їх як паливо. 

  2. Переробка гілок та дрібних частин. Дрібні частини та тонкі гілки переробляються в компост чи тріску. Надалі цей матеріал використовується як декор для саду, поліпшення ґрунту методом мульчування. 

  3. Вивіз деревини та відходів. Відходи та сміття, що залишилися після переробки, вивозяться для утилізації на спеціальні майданчики. Утилізація проводиться згідно з правилами та нормативами, щоб уникнути штрафів та забруднення навколишнього середовища. 

Вибір спеціалістів для видалення аварійних дерев 

Видалення аварійних дерев потребує професійного підходу, оскільки це складний та часто небезпечний процес. 

  1. Досвід та кваліфікація. Звертайтеся до фахівців, які мають досвід з видалення аварійних дерев. Переконайтеся, що вони мають сертифікати та ліцензії на використання спеціального обладнання та проведення висотних робіт. 

  2. Репутація та відгуки. Прочитайте рекомендації та відгуки клієнтів про компанію. Якщо вона має гарну репутацію, то ви можете бути впевнені в якості, професіоналізмі та безпеці виконання робіт. 

  3. Страхування та гарантії. Поцікавтеся, чи є у компанії страховка, що діє при пошкодженні майна або при нещасному випадку. Це важливий момент для забезпечення безпеки та захисту ваших інтересів. 

  4. Оснащення та обладнання. Перевірте, чи є у працівників спеціалізоване обладнання, необхідне для проведення робіт: пилки, альпіністське спорядження, підйомні платформи. 

  5. Прозорість та домовленості. Щоб не було проблем та непорозумінь у процесі роботи, перед початком обговоріть усі деталі, включаючи умови договору, терміни виконання, вартість послуг. Чіткі та прозорі домовленості стануть запорукою успішної співпраці. 

Процес видалення аварійних дерев вимагає ґрунтовної підготовки та професійного підходу. Ключовими аспектами успішного вирішення цього завдання є: 

  • оцінка стану дерев; 

  • з'ясування причин аварійності; 

  • вибір правильного способу видалення; 

  • вибір професійних фахівців. 

При своєчасних профілактичних заходах і регулярному догляді за деревами на вашій ділянці не траплятимуться аварійні ситуації і ваш будинок завжди буде в безпеці. 

Якщо ви не можете самостійно вирішити проблеми з видалення аварійних дерев на вашій ділянці і вам потрібна допомога фахівців — зверніться до професійних арбористів, які легко впораються з вашим завданням.