10.11.2020, 11:00

Як зберігати цибулю та часник правильно: перевірені способи

Віктор Білий | Всі новини автора

Що робити, щоб цибуля та часник надовго залишався свіжим і смачним, а його корисні властивості залишалися активними якомога довше? Звичайно, важливо вміти його правильно зберігати.

Зберігання часнику

Насправді часник можна зберігатися досить довго, зберігаючи свій аромат. Від пари тижнів до двох місяців – це хороший термін зберігання. Тим більше упор слід робити на дотриманні декількох простих правил.

Ось правила, яких потрібно дотримуватися:

  • Зберігати часник потрібно при кімнатній температурі
  • Зберігати в кошику, щоб була хороша циркуляція повітря
  • Вибирайте темні місця — це допоможе уникнути швидкого проростання
  • Зберігання часнику в холодильнику призводить до втрати його смаку
  • Холодильник також є вологим середовищем, що порушує текстуру часнику.

Заморожування і консервування

Щоб заморозити часник, помістіть цілі головки в герметичний пакет або алюмінієву фольгу або використовуйте вже подрібнені зубчики та покладіть їх в морозильну камеру.

Читайте також: Часник — ароматний захисник

Для консервації можна використовувати вино або оцет. Для цього очищені зубчики поміщаються в банку і заливаються сухим вином або білим оцтом. Щільно закрита банка поміщається в холодильник. Цей спосіб дозволяє часнику не псуватися до чотирьох місяців.

Зберігання в скляних банках

Спробуйте зберегти стиглий і добре просушений часник в скляних банках, пересипавши його борошном або сіллю. Над верхнім шаром повинен бути шар «сипучих продуктів» близько 2 см.Банки можна прибрати в кухонний стіл або поставити на полички.

Багато людей вибирають для зимівлі овочі звичайні банки, нічим при цьому не засинаючи головки. Це дозволяє йому не сохнути та не проростати. Єдина умова — банки необхідно ставити в холодильник або на балкон.

Рекомендується використовувати простерилізовані банки.

Зберігання цибулі

Лук є лідером по безлічі можливостей його використання. Найкраще зберігати цибулю в прохолодному, сухому, темному і добре провітрюваному приміщенні або шафі.

Читайте також: Сезонні роботи на дачі в листопаді

Не можна зберігати його в пластикових або тканинних мішках: замість цього виберіть дерев'яний ящик, кошик або ящик з отворами для вентиляції. У цих умовах цибулю зазвичай можна зберігати близько місяця, хоча солодкі сорти можуть зіпсуватися швидше.

Як зберігати різні сорти цибулі?

  • Звичайна цибуля – найстійкіший сорт, і його зберігання найменш проблематично. Однак на ринку існує безліч варіантів, що вимагають трохи більшого догляду.
  • Як і звичайна цибуля, цибуля-шалот слід зберігати в прохолодному, сухому, темному і добре вентильованому місці, бо відсутність циркуляції повітря значно може скоротити термін його зберігання. Його можна зберігати в сітчастому мішку, дротяному кошику або навіть в колготках, щоб забезпечити максимальну циркуляцію повітря і зберегти овоч якомога довше. Лук-шалот залишається свіжим протягом місяця, а після цього він стає сухим і несмачним.
  • Цибуля-порей можна зберігати на підвіконні, змочивши його кінчиком в банку з водою. Якщо на кухні занадто жарко або волого, поставте банку в холодильник і нещільно накрийте її поліетиленовим пакетом, щоб запобігти в'янення. Воду слід міняти кожні кілька днів, тому що цибуля-порей, як і звичайний лук, дуже швидко вбирає вологу. Якщо цибуля-порей буде використовуватися через тиждень або більше, його можна обернути вологим паперовим рушником і закріпити гумкою.

Зберегти овочі на зиму в домашніх умовах досить просто. Головне — дотримати всі заходи з підготовки й вибрати найбільш відповідний для себе спосіб. Виконавши всі встановлені рекомендації, ви зможете радувати себе смачним і соковитим овочем до збору нового врожаю.