18.12.2020, 16:17

Обігрівачі для ванних кімнат: критерії вибору

Віктор Білий | Всі новини автора

Особливо в холодну погоду немає нічого кращого, ніж прийняти ванну або душ в теплій ванній. Це не тільки питання гігієни, але і розслаблення, і відпочинок після довгого дня. Для повного щастя вам знадобиться рушник, який завжди сухе і тепле.

Радіатори для ванних кімнат найчастіше мають форму сходів і є однією з найпопулярніших систем опалення у ванних кімнатах. Завдяки спеціальному просоченню радіатори для ванної стійкі до впливу вологи. Крім того, вони також можуть виконувати роль вішалки або сушарки для рушників. Їх все частіше можна зустріти в різних формах і кольорах, а також вони прекрасно виконують роль декоративних елементів.

Читайте також: Електричні рушникосушки: що потрібно про них знати?

Залежно від типу підключення розрізняють нижній, бічний і центральний нагрівачі. Також вони відрізняються різною потужністю нагріву і можливістю підключення.

Радіатори для ванної: розраховуємо потужність

Чому так важливо правильне визначення параметрів? Без цього радіатори можуть не впоратися зі своїм завданням і приміщення буде схильне до ризику постійного недогріву, що значно знизить комфортність їх використання. В ідеалі Оптимальна потужність і розмір радіатора повинні бути вказані проєктувальником системи опалення, який бере до уваги всі важливі фактори: тип установки, тип котла, очікувані теплові втрати в приміщенні, спосіб підключення радіаторів і температуру води, що подається в установку.

На жаль, така ситуація можлива тільки тоді, коли будинок будується з нуля. Якщо у вас в планах ремонт і модернізація ванної, необхідно визначитися, які радіатори для ванної вибрати. 

Комбінація теплої підлоги з настінним радіатором — ідеальне рішення, чому сприяють спеціальні змішувальні клапани, керовані однієї термостатичної головки. Це приємний і практичний варіант, тому що теплі підлоги забезпечать більшу частину необхідного тепла, і ви з успіхом можемо висушити рушники або білизну на настінному радіаторі.

Читайте також: Сантехніка для маленької ванної кімнати: розмір має значення

Як харчується радіатор для ванної?

Спосіб подачі харчування важливий в основному з практичних міркувань. Водопостачання відрізняється тим, що радіатор забирає тепло безпосередньо від системи центрального опалення. Електричні обігрівачі для ванних кімнат, своєю чергою, живляться від електричної розетки.

Цікавим рішенням є моделі з двостороннім живленням (водно-електричним). В опалювальний сезон вони отримують живлення від установки, а в міжсезоння (в більш прохолодні дні) їх можна просто увімкнути до електрики. Таким чином, нема потреби включати центральне опалення, якщо ви хочете підвищити температуру в самій ванній кімнаті — наприклад, коли приймаєте ванну.

Види обігрівачів для ванної

Сучасні радіатори для ванних кімнат відрізняються тим, що вибір серед безлічі доступних моделей величезний, і кожен може вибрати радіатор, який впишеться в той чи інший інтер'єр.

Серед видів радіаторів найбільшою популярністю користуються:

  • Пластинчасті радіатори особливо підходять там, де мало вільного місця. Вони економічні в споживанні енергії, оскільки їх водоймище відносно низька. Між собою вони відрізняються формою так званої передньої панелі й розміром, від якого залежить їх потужність.
  • Секційні нагрівачі виготовлені зі сталі, чавуну і складаються з типових ребер, з'єднаних між собою. 
  • Сходові радіатори для ванних кімнат на сьогодні є найпопулярнішими. Характерний дизайн сходового радіатора для ванної робить його надзвичайно практичним. З його допомогою можна легко сушити рушники та спідню білизну. Ця додаткова особливість, безсумнівно, сприяє тому, що радіатори такого типу вибирають набагато частіше, ніж інші моделі. Більш того, завдяки сучасному дизайну драбинка у ванній часто стає красивою прикрасою приміщення. Сходові радіатори для ванних кімнат зазвичай виготовляють з мідних, алюмінієвих або сталевих горизонтальних труб і вертикальних колекторів.