30.01.2021, 19:12

10 порад, як правильно робити прибирання за системою "Флай леді" (FlyLady)

Ольга Ранська | Всі новини автора

Систему ліквідації вічного безладу і боротьби з тезою «як все це набридло» розробила американка Марла Сіллі, яка і не припускала, що вона буде популярною не тільки у домогосподарок, а й у працюючих жінок, студентів і навіть у чоловіків. Адже вона знайшла рішення проблеми, як зробити будинок чистим без зайвих зусиль і витрати часу виходячи з того, що навіть дуже зайнята людина може підтримувати будинок в чистоті, якщо буде слідувати деяким принципам.

Пропонуємо вам 10 порад про те, як просто домогтися чистоти в будинку за методикою «Флай леді».

1. Відмовтесь від прагнення до ідеальної чистоти

І мова тут не про те, що можна не прибирати пил з-під килима тому, що його там не видно. Автор методики "Флай леді вважає, що у будь-якому житловому просторі потрібно виділити так званий "острівець чистоти", на якому ви і зможете реалізувати своє прагнення до ідеального порядку. І вибираючи такий острівець, ви повинні пам'ятати, що це повинен бути саме невеликий куточок, а не вся кімната.

Таким місцем може бути або тумбочка, або кухонна мийка, або письмовий стіл. Головне, щоб проходячи повз свій "острівець чистоти", ви відчували бажання продовжувати розпочату справу.

2. Живіть весь час в очікуванні гостей

Ця фраза не має на увазі галасливої компанії та овгих посиденьок. Адже погодьтеся, навіть близьку подругу краще приймати в чистій квартирі, з хорошим настроєм і зовнішнім виглядом. Тому потрібно відмовитися від домашніх халатів і капців. Так, система "Флай-леді" стверджує, що тапочки і халат не сприяють робочому настрою. І з цим важко не погодитися.

Але, якщо з халатом зрозуміло, то до чого ж тут капці? А справа в тому, що вони легко знімаються і є шанс опинитися на дивані перед телевізором. Тому Марла пропонує ходити по дому у взутті зі шнурівкою. Адже якщо ви захочете прилягти, вам потрібно буде зняти взуття, а оскільки це буде зробити не так просто, то, можливо, ви подумаєте: "А що ще можна зробити, поки я не роззулась?"

Отже, підібравши практичний домашній одяг і взуття, переходимо до обличчя. Ви повинні взяти собі за правило: вставши з ліжка (і відразу ж її застеливши), потрібно привести себе в порядок, навіть якщо ви не збираєтеся нікуди виходити. Не потрібно робити складний макіяж. Просто освіжіть обличчя крапелькою косметики. Адже ніщо так не стимулює жінку, як думка про власну привабливість.

3. Наводьте лад одразу

Наприклад, якщо посуд помити відразу після обіду, то він відмиється легко, а якщо він постоїть, то відмити його стає набагато складніше, та й бажання це робити чомусь не виникає.

беспорядок4. Звертайте увагу на так звані "гарячі точки" - місця, де найчастіше накопичується мотлох

Наприклад, висувний ящик столу, в який ви кидаєте те, чому немає місця на столі, або ж полку в шафі з тими речами, з якими ви не знаєте, що робити: де зберігати або кому віддати.

5. Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять

Тому, не потрібно відкладати якісь щоденні домашні справи. Для початку можна скласти собі список таких справ, щоб нічого не пропустити.

6. Розділіть квартиру на зони

За системою "Флай-леді" вам потрібно буде розділити житло на зони (передпокій, кімнати, санвузол, кухня) і кожній з них більше приділяти увагу по порядку на наступному тижні. При цьому щоденно приділяйте кожній зоні не більше 15-30 хвилин. І навіть якщо ви не встигнете щось доробити, це все одно краще, ніж відкласти прибирання до тих пір, поки ви зможете виділити на неї 2 години.

До того ж, незабаром ви навчитеся справлятися з наміченим обсягом робіт за ці 15-30 хвилин і у вас не буде відчуття, що ви щось не встигли. А якщо через 15 хвилин у вас залишиться бажання продовжити прибирання (і буде на цей час), то краще перейти до наступної зони. Але при цьому, попрацювавши 45 хвилин, потрібно буде зробити таку ж паузу і заповнити її якимось улюбленим заняттям.

І ще одна порада: ніколи не намагайтеся робити відразу кілька справ з прибирання. Тому що, зваливши на себе все відразу, ви або не зможете довести розпочате до кінця, або дуже не скоро захочете повторити подібне прибирання.

Як зробити засіб для миття підлог та кахлю в домашніх умовах, дізнайтеся тут

7. Оновлюйте ваше житло

Щоб зрозуміти, наскільки ваш будинок відповідає вашим уявленням про те, яким він повинен бути, система «Флай-леді» пропонує наступне.

Уявіть, що вас викликали оцінити житло, і ви повинні визначити, що потребує ремонту, а що – «зміни декорацій». Наприклад, нові штори: вони можуть зробити вашу кімнату більш сучасною і стильною. І якщо регулярно користуватися цим методом, то незабаром ви побачите, як ваш будинок змінюється в кращу сторону.

Про головні помилки в дизайні інтер'єру читайте тут

8. Регулярно викидайте непотрібні речі

А наступне правило з популярного вчення фен-шуй: періодично потрібно викидати 27 будь-яких непотрібних вам речей. Погодьтеся, що воно більш ніж актуально. Адже ми зберігаємо купу речей, навіть забуваючи, що це за речі і для чого вони лежать. Тому такі "склади" потрібно регулярно переглядати, щоб врешті-решт вирішити, чи потрібна вам стара куртка, яку ви третій рік поспіль перевозите на дачу (і ще три роки будете збиратися). І якщо ви не знаєте, кому б могли стати в нагоді такі речі, просто винесіть їх у двір і вони швидко знайдуть собі нових господарів.

І ще: купуючи нову річ, ви повинні знати, що вам доведеться попрощатися зі старою. А якщо вам складно це зробити, подумайте: а чи потрібна вам ця обновка?

Що робити зі старими речами, дізнайтеся тут

9. Чистіть гаджети

Крім шаф і комор регулярно потрібно очищати і електронні носії інформації. Подивіться, скільки непотрібних CMC і листів засмічують ваш телефон і електронну поштову скриньку. Але ж серед них ви не можете швидко відшукати потрібне і важливе повідомлення.

10. Любіть себе

Цей пункт не відноситься до прибирання, але допомагає створити потрібний настрій і відновити сили.

Отже, система "Флай-леді" наполягає на тому, що ви повинні навчитися любити себе, щоб вам хотілося зробити свій будинок і чистіше, і затишніше. Що під цим мається на увазі? Прийняття ароматичних ванн, Відпочинок з живильною маскою на обличчі, читання хороших книг...

А всі справи плануйте так, щоб вихідні дні ви витрачали тільки на Відпочинок: з сім'єю, коханою людиною, друзями. Тобто вихідні потрібно наповнювати цікавими і радісними подіями, а не пранням і прибиранням.

Ще про те, як створити домашній затишок, читайте тут

Займайтеся прибиранням по системі "Флай-леді" як спортом і ви побачите, як вона працює, і відчуєте всі її переваги.